Fantasy Premier League: Kattava Strategiaopas

Fantasy Premier League
Kuva: Fantasy Premier League
Koe Valioliigan kenttien kiihko omasta olohuoneestasi. Tämä opas vie sinut läpi FPL:n perusteista strategioihin, jotta voit haastaa ystäväsi ja työtoverisi Valioliigan virtuaalisilla kentillä.

Fantasy Premier League – ilmainen Englannin Valioliigan valmentajapeli

Fantasy Premier League, tuttavallisemmin FPL, on erittäin suosittu Englannin Valioliigaan pohjautuva valmentajapeli. Tässä pelissä kokoat joukkueen Valioliigan pelaajista ja taistelet paremmuudesta muita pelaajia vastaan. Kaikki pelaajat kilpailevat yleisessä liigassa jossa jaetaan ilmaispalkintoja, kuten matkapaketteja ja pelilippuja, jonka lisäksi voit myös luoda erillisen kimpan kavereiden, tai työporukan kesken.

Kasataksesi joukkueen sinun tulee vain luoda ilmainen FPL-profiili jonka jälkeen pääset heti kyhäämään joukkuettasi. Fantasy Premier Leaguen kotisivuille pääset tästä. FPL:n sivut ovat vain englanniksi, mutta tästä oppaasta luet kaiken, mitä sinun tulee tietää pelistä.

Jos olet aikaisemmin pelannut Liigapörssiä tai muuta vastaavaa valmentajapeliä, niin FPL:n konsepti on sinulle tuttu – se toimii samalla periaatteella mutta koko Valioliiga-kauden ajan, antaen sinulle samalla mahdollisuuden sukeltaa syvemmälle jalkapallon maailmaan.

Olemme aktiivisesti mukana FPL:ssä, joten olitpa sitten FPL:n ensikertalainen tai kokenut pelin veteraani, tarjoamme sinulle hyödylliset analyysit ja vihjeet joiden avulla kehität pelitaitojasi ja teet pelikokemuksestasi entistä nautinnollisemman.

Löydät seuraavasta osiosta lyhyesti pelin perusteet. Jos FPL on sinulle jo entuudestaan tuttu, siirry suoraan tämän oppaan Parhaat Strategiat -osioon.

Kuinka peliä pelataan

Valitse FPL-joukkueesi

Fantasy Premier Leaguessa sinulla on käytössäsi 100 miljoonan punnan budjetti, jonka avulla rakennat 15 pelaajan joukkueen. Joukkue sisältää 2 maalivahtia, 5 puolustajaa, 5 keskikenttäpelaajaa ja 3 hyökkääjää. Voit valita enintään 3 pelaajaa yhdestä Premier League -joukkueesta.

Jokaisella kierroksella valitset 11 pelaajan avauskokoonpanon, mukaan lukien kapteenin ja varakapteenin. Kapteenin pisteet kaksinkertaistetaan. Jos kapteenisi ei pelaa minuuttiakaan kierroksen aikana, kapteenin rooli siirtyy varakapteenille. Jos sekä kapteeni, että varakapteeni eivät pelaa minuuttiakaan kierroksen aikana, kenenkään pelaajan pisteitä ei kaksinkertaisteta.

Voit tehdä muutoksia kokoonpanoosi peliviikkojen välillä, ja saat yhden ilmaisen vaihdon jokaisen kierroksen jälkeen. Käytössäsi on myös erikoisominaisuuksia, kuten Bench Boost ja Triple Captainpelimerkit, jotka sinun tulee käyttää strategisesti maksimoidaksesi pisteesi (kerromme pelimerkeistä lisää myöhemmin tässä oppaassa).

Fantasy Premier League -pisteytys

FPL:ssä pelaajillesi myönnetään pisteitä heidän suoritusten perusteella Premier Leaguessa. Alla on yksityiskohtainen luettelo siitä, kuinka pisteet jaetaan:

TapahtumaPisteet
Pelaajan peliaika 1-60 minuuttia1
Pelaajan peliaika 60 minuuttia tai enemmän (lisäaika pois lukien)2
Maalivahdin tai puolustajan tekemä maali6
Keskikenttäpelaajan tekemä maali5
Hyökkääjän tekemä maali4
Maalisyöttö3
Maalivahdin tai puolustajan pitämä nollapeli4
Keskikenttäpelaajan pitämä nollapeli1
Jokainen kolme torjuntaa maalivahdilta1
Maalivahdin torjuma rangaistuspotku5
Epäonnistunut rangaistuspotku-2
Parhaiden pelaajien bonuspisteet ottelussa1-3
Kaksi päästettyä maalia maalivahdilta tai puolustajalta-1
Keltainen kortti-1
Punainen kortti-3
Oma maali-2

Pelaajien pisteet lasketaan jokaisen Premier League -kierroksen jälkeen, ja ne vaikuttavat suoraan joukkueesi kokonaispisteisiin.

Parhaat Strategiat

1. Budjetin jakaminen

Budjetin jakaminen on tärkeä osa strategiaasi, sillä se auttaa sinua varmistamaan sekä joukkueesi tasaisen vahvuuden, että tasapainon eri pelipaikkojen välillä. Tässä on suositeltu budjetin jakautuminen eri pelipaikoille:

 • Maalivahdit: 9.0 – 10.0 miljoonaa puntaa
 • Puolustajat: 23.5 – 26.0 miljoonaa puntaa
 • Keskikenttäpelaajat: 36.0 – 39.5 miljoonaa puntaa
 • Hyökkääjät: 26.0 – 31.0 miljoonaa puntaa

Tämä budjetin jakaminen on suunniteltu erityisesti suositeltuun 3-4-3 formaattiin, tai 3-5-2 formaattiin, mikäli sinulla on vahva (mutta halpa) ensimmäinen hyökkääjä tai puolustaja penkillä.

Budjetin jakaminen pelipaikoittain

Maalivahdit

Valitse joko:

 • 2 edullista pelaavaa maalivahtia (4.5m/5.0m), joita kierrätät kotipelien ja vaikeusasteen mukaan.
 • 1 pelaava huippumaalivahti (5.5m-6.0m) yhdistettynä halvimpaan mahdolliseen maalivahtiin (4.0m), joka pysyy suurimman osan ajasta penkillä.
FPL vihjeet: Maalivahdit

Halpa maalivahti kannattaa yleensä valita pienemmistä joukkueista, joissa se usein toimii joukkueen varamaalivahtina. Näin ensimmäisen maalivahdin loukkaantuessa, nousee penkkimaalivahtisi pelaavaan kokoonpanoon luoden joukkueen arvonnousua.

Muista, että edullisemmat maalivahdit saavat todennäköisemmin enemmän torjuntapisteitä (ja siten bonuspisteitä), kun taas kalliimmat maalivahdit saattavat todennäköisemmin pitää nollapelin.

Tarvitset seuraavia maalivahteja:

Valitse halvat maalivahdit, jotka pelaavat paljon 0-0-tasapelejä, muuten vähämaalisia pelejä, tai jotka pelaavat kotipelit usein päästämättä maaleja.

Valitse maalivahdit pienistä joukkueista, joita vastaan lauotaan paljon. Paljon laukauksia kohtaavat maalivahdit voivat saada bonuspisteitä, mikäli he onnistuvat pelaamaan nollapelin.

Valitse maalivahti huippujoukkueesta, jolla on vahva puolustus. Huippujoukkueiden maalivahdit pitävät todennäköisemmin maalinsa puhtaana.

Puolustajat

Valitse joko:

 • 2 premium-puolustajaa (5.5m–7.0m) yhdistettynä 3x 4.5m puolustajaan, tai jopa 4.0m puolustajiin, jos löydät tällä hinnalla pelaajia, jotka ovat taatusti pelaavassa kokoonpanossa.
 • 1 premium-puolustaja ja 2 alemman luokan premium-puolustajaa (5.0m, 5.5m) ja 2 edullista (4.0m, 4.5m) rotaatio/varapelaajaa.
FPL vihjeet: Puolustajat

Älä käytä puolustajiin liikaa rahaa; tämä on yksi suurimmista aloittelijoiden virheistä. Lähes jokaisella kierroksella tulet peluuttamaan vain 3 puolustajaa, sillä 3-4-3 on keskimäärin paras pistesaldoa tuottava muodostelma, jonka jälkeen tulee 3-5-2.

Tarvitset seuraavia puolustajia:

Puolustajia joukkueista jotka pelaavat paljon nollapelejä.

Harkitse myös hyökkääviä laitapuolustajia jotka saavat paljon syöttöpisteitä ja maaleja.

Etsi puolustajia jotka nousevat hyökkäyksiin erikoistilanteissa (kuten pitkät, puskumaaleja hakevat puolustajat), tai puolustajat, jotka itse toimivat erikoistilanteiden antajina; kulmapotkut, vapaapotkut tai jopa rangaistuspotkut.

Puolustajia jotka pelaavat enemmänkin keskikenttällä kuin puolustuksessa. Nämä pelaajat on merkitty virheellisesti puolustajiksi, mutta pelaavat tosiasiassa keskikenttäpelaajina.

Keskikenttäpelaajat

Valitse joko:

 • 2 tai 3 premium-keskikenttäpelaajaa (8.5m–12.5m) ja yksi varapelaaja (4.5m-5.5m).
 • 1 tai 2 hyvää keskikenttäpelaajaa (6.5m-8.0m) ja yksi varapelaaja (4.5m-5.5m).
FPL vihjeet: Keskikenttäpelaajat

Muista valita yksi keskikenttäpelaaja selkeäksi penkkipelaajaksi.

Kahdeksan erittäin vahvan hyökkäyspään pelaajan (keskikenttä ja hyökkääjät) valitseminen on virhe, koska sinun on pakko jättää yksi heistä penkille – ja siten menetät nämä pisteet – joka ikinen viikko.

Tarvitset seuraavia keskikenttäpelaajia:

Keskikenttäpelaajia jotka tekevät paljon syöttöpisteitä, tai nousevat usein hyville maalintekopaikoille.

Itsekkäitä keskikenttäpelaajia jotka laukovat paljon.

Pelaajia jotka vastaavat erikoistilanteista (kulmapotkut, vapaapotkut ja rangaistuspotkut).

Pelaajia jotka pelaavat ylempänä kuin keskikenttäpelaajat normaalisti. Nämä pelaajat on merkitty keskikenttäpelaajiksi, mutta pelaavat tosiasiassa kärkipelaajina.

Vältä puolustavia keskikenttäpelaajia.

Hyökkääjät

Valitse joko:

 • 2 premium-hyökkääjää (9.0m–14.0m) ja 1 edullisempi hyökkääjä (6.0m–8.5m).
 • 1 premium-hyökkääjä (9.0m–12.5m) ja kaksi edullisempaa hyökkääjää (6.0m-8.5m).
FPL vihjeet: Hyökkääjät

Jos valitset yhden kaikista kalleimmista hyökkääjistä, tulee sinun peluuttaa häntä kapteenina suurimman osan kierroksista, jotta valinta pysyy hyvänä valuena.

Tarvitset seuraavia hyökkääjiä:

Jotka tekevät paljon maaleja (tietysti!).

Valitse pelaajia hyökkäyspainotteisista joukkueista jotka luovat paljon tilanteita.

Hyökkääjät nousevat vielä parempaan arvoon jos ne laukovat joukkueensa rangaistuspotkut.

Ota myös huomioon

Yllä oleva budjettijakauma sopii parhaiten alustavan joukkueesi muodostamiseen. On kuitenkin tärkeää, että mukautat joukkuettasi kauden edetessä, jotta voit hyödyntää parhaan arvon kuumat pelaajat, jotka ovat suhteellisen edullisia, mutta keräävät silti paljon pisteitä.

Sinun on myös otettava huomioon seuraavat seikat jokaista pelaajaa valitessasi.

Pelaako pelaaja varmasti vähintään 60 minuuttia joka pelissä? Jos ei, älä valitse tätä pelaajaa. (poislukien puhtaat penkkipelaajat, jotka on tarkoitettu istumaan aina penkillä).

Pelaajan tulee pelata pelistä vähintään 60 minuuttia saadakseen lisäpisteet peliajasta ja nollapeleistä.

Jokaiselle kierrokselle sinun tulee jättää neljä pelaajaa penkille (1 maalivahti ja 3 kenttäpelaajaa). Vähintään yhden kenttäpelaajan tulisi olla valmis korvaamaan yllättävät muutokset aloituskokoonpanoissa, jos esimerkiksi jotain pelaajistasi yllättäen lepuutetaan.

Kahden pelaavan varapelaajan valitseminen pienentää tätä riskiä, mutta ainakin yksi kenttäpelaaja voi olla selkeä penkkipelaaja koko kauden ajan.

Maalivahdin osalta pelaavan pelaajan valitseminen on helpompaa, sillä joukkueiden ykkösmaalivahdit pelaavat käytännössä kauden jokaisen pelin, ellei loukkaantumisia synny.

Rotaation merkitys on myös tärkeä tekijä huippujoukkueiden kohdalla, joilla on laaja pelaajakokoonpano. Esimerkiksi Manchester Cityn Pep Guardiola on tunnettu rotaation käytöstä ja pelaajien lepuuttamisesta tasaisin väliajoin. Onkin syytä harkita, onko järkevää valita näitä kalliita pelaajia, jotka saattavat joutua penkille, tai pahimmassa tapauksessa tulla peliin viimeisiksi minuuteiksi, viemällä pisteet pois varapelaajilta.

2. Joukkueen rakentaminen

Kauden aloitusjoukkueen rakentaminen on FPL:n kriittisin vaihe, jossa Valioliiga-tietämyksesi joutuu kovimmalle koetukselle. Kuinka hyvin olet seurannut kesän pelaajasiirtoja? Kuinka paljon olet viime kaudella seurannut joukkueiden ja pelaajien kehitystä, tai vastaavasti pelaajien heikentyvää pelivirettä?

On helppo olettaa, että jo pitkään, monta kautta tasaisesti pisteitä tehneet pelaajat ovat turvallisimpia vaihtoehtoja, ja heitä kannattaakin valita joukkueeseesi (kuten esimerkiksi Mohamed Salah, tai viime kauden täysin pakollinen valinta Erling Haaland). Mutta yhtä tärkeää on myös tunnistaa potentiaaliset yllättäjät. Nämä pelaajat voivat olla ratkaisevia menestyksesi kannalta ja ne erottavat jyvät akanoista.

Kauden alussa joudut tekemään paljon itsenäisiä päätöksiä pelaajavalinnoissasi, mutta kauden edetessä vaihtojen ja villikorttien käyttö yksinkertaistuu. Tämä johtuu siitä, että pystyt kauden edetessä seuraamaan mitä pelaajia FPL-liigan kärkijoukkueet suosivat ja pitävät joukkueissaan.

2.1 Analysoi tulevat ottelut

Kauden alkaessa on tärkeää katsoa tulevaisuuteen ja suunnitella ensimmäiset siirtosi etukäteen. Mitä pidemmälle pystyt siirtoja suunnittelemaan, sen parempi. Loukkaantumiset voivat toki muuttaa suunnitelmiasi mutta tärkeintä on, että sinulla on jonkinlainen strategia kauden alussa.

Valitse kauden alussa pelaajia joukkueista, joilla on suhteellisen helppo otteluohjelma. Tämän jälkeen voit tehdä ensimmäiset siirtosi pelaajiin, joiden joukkueiden otteluohjelma helpottuu.

Valioliigan otteluohjelma vaikeusasteittain

Esimerkiksi Arsenalilla ja Manchester Cityllä on muutamaa peliä lukuun ottamatta helppo 7 pelin aloitus kaudelle 2023-24, joten näistä joukkueista kannattaa valita pelaajia kauden alussa.

Myös joukkueilla Brentford, Brighton ja Everton on suhteellisen helppo kauden aloitus, mutta näiden joukkueiden otteluohjelma vaikeutuu peliviikoilla 3 ja 4. Voit valita pelaajia näistä joukkueista kauden alussa, ja vaihtaa ne viikoilla 3 ja 4 esimerkiksi Chelsean, tai Lutonin pelaajiin.

Löydät yllä olevan Englannin Valioliigan pelipäiväkalenterin vaikeusasteittain täältä.

2.2 Käytä tilastoja hyväksesi ja tee parempia päätöksiä 

Tilastot ovat olennainen osa FPL-strategiaa. Ne auttavat sinua tekemään tietoon perustuvia päätöksiä ja tunnistamaan potentiaaliset yllättäjät.

FPL tilastot

Tässä muutamia vinkkejä tilastojen hyödyntämiseen:

 • Tarkastele pelaajien viime kauden suorituksia. Oliko jollakin pelaajalla huonoa onnea loukkaantumisten kanssa? Oliko jonkun pelaajan maaliodottama korkeampi kuin toteutunut maali- tai syöttömäärä? Tällaiset tiedot voivat auttaa sinua tunnistamaan pelaajia, jotka ovat potentiaalisesti aliarvostettuja ja tarjoavat hyvän hinta-laatusuhteen.
 • Älä unohda nousujoukkueiden pelaajia. Nousijajoukkueet voivat tarjota erinomaisia vaihtoehtoja, erityisesti jos ne ovat osoittaneet vahvaa suorituskykyä alemmissa liigoissa. Tarkastele erityisesti pelaajia, jotka ovat olleet avainroolissa joukkueensa menestyksessä – he saattavat jatkaa vahvoja suorituksiaan myös Valioliigassa.
 • Käytä tilastoja ymmärtääksesi joukkueiden ja pelaajien vahvuuksia ja heikkouksia. Esimerkiksi, jos joukkue on erityisen vahva puolustuksessa, sen puolustajat voivat olla hyviä valintoja. Samoin, jos joukkue luo paljon maalipaikkoja, sen hyökkääjät ja keskikenttäpelaajat voivat olla arvokkaita.
 • Käytä tilastoja myös otteluohjelman analysointiin. Tarkastele esimerkiksi joukkueiden suorituksia koti- ja vieraspeleissä, niiden maaliodottamaa eri vastustajia vastaan ja niiden suorituksia eri pelitilanteissa. Tämä auttaa sinua ymmärtämään, mitkä pelaajat saattavat menestyä tulevissa otteluissa.

Muista, että tilastot ovat vain yksi työkalu FPL-strategiassasi. Ne eivät korvaa pelien seuraamista ja pelaajien suoritusten arviointia, mutta ne voivat tarjota arvokasta lisätietoa ja auttaa sinua tekemään parempia päätöksiä.

2.3 Hanki parhaimmat pelaajat

Jos haluat tosissaan menestyä FPL:ssä, sinun on oltava valmis valitsemaan pelaajia myös inhokkijoukkueistasi, mikäli he ovat hinta-laatusuhteeltaan liian hyviä ohitettaviksi. Ennakkoluulot eivät saa ohjata pelaajavalintojasi. Menestys vaatii rohkeutta ja strategista ajattelua.

3. Siirrot 

fpl siirrot

Siirrot ovat tärkeä pala FPL-kauttasi, sillä ne antavat sinulle mahdollisuuden mukauttaa joukkuettasi kauden aikana ja reagoida muuttuviin olosuhteisiin.

FPL:ssä saat yhden ilmaisen siirron joka viikko. Jos et käytä sitä, se siirtyy seuraavalle viikolle – mutta kaksi siirtoa on enimmäismäärä, jota voit pitää säästössä. Siirtojen takaraja on 90 minuuttia ennen seuraavan peliviikon ensimmäistä peliä.

Lisäsiirrot maksavat 4 pistettä per siirto (hyökkääjän maalin verran). Siirtojen suhteen on neljä tärkeää asiaa, joita kannattaa pitää mielessä:

 • Kahden ilmaisen siirron käyttäminen kerralla on merkittävästi hyödyllisempää kuin yhden ilmaisen siirron käyttäminen joka viikko. Tämä siirto-strategia antaa sinulle myös turvaverkon, jos jotain yllättävää tapahtuu (kuten pelaajan loukkaantuminen tai pelikielto).
 • Vältä pistemenetyksiä! Jokainen ylimääräinen siirto jonka teet, maksaa sinulle 4 pistettä. Älä anna kiusauksen voittaa, vaan vältä ottamasta turhia pistemenetyksiä kauden aikana. Esimerkiksi FPL:n kauden 2022/23 kokonaisvoittaja otti vain 36 pisteen edestä pistemenetyksiä koko vuoden aikana. Pistemenetykset voivat olla tuottoisia varsinkin kun edessä on tuplapeliviikkoja ja vajaita peliviikkoja, mutta konservatiivinen pelityyli palkitaan enemmän kuin aggressiivinen pelityyli pitkällä tähtäimellä. Hyvä nyrkkisääntö on, että mikäli pelaaja pelaa, älä ota pistemenetyksiä, ja yritä rajoittaa pistemenetykset 4 pisteeseen per kerta.
 • Tee siirrot mieluiten päivää ennen, tai siirtotakarajan päivänä. Aikainen siirto voi auttaa sinua välttämään pelaajien hintojen nousu, mutta jos valitsemasi pelaaja, tai joku muu pelaajistasi loukkaantuu harjoituksissa, olet pulassa.
 • Siirroissa on järkevää keskittyä vaihtamaan kalleimpia pelaajiasi toisiin saman hintaluokan pelaajiin, joilla on edessään suotuisat ottelut. On toki olemassa pelaajia, jotka ovat aina vahvoja ketä tahansa joukkuetta vastaan, eikä näitä kannata aina vaihtaa edestakaisin. Kuitenkin, kun vaihdat kalliita pelaajia toisiin joilla on edessään suotuisat ottelut, saat siirroillesi parhaan mahdollisen arvon.

3.1 Käytä rotaatiota fiksusti

Pelaajiesi järkevä kierrättäminen on myös tärkeää. Ihanteellisesti valitsisit vain pelaajia, joilla on suotuisat ottelut edessä, mutta tämä ei ole aina mahdollista.

Jos joukkueen otteluohjelma on esimerkiksi seuraavanlainen: helppohelppovaikeahelppohelppovaikeavaikeavaikea, voit pitää pelaajan joukkueessasi viisi peliviikkoa ennen kuin vaihdat hänet pois. Kolmannella viikolla, kun vastassa on vaikea joukkue, voit siirtää pelaajan penkille ja peluuttaa toista pelaajaa, jolla on suotuisampi ottelu kyseisellä viikolla.

3.2 Pelaajien hintojen nousu ja lasku

Pelaajien hinnat elävät FPL:ssä kauden aikana. Hinnat nousevat ja laskevat pelaajien suosion mukaan. Kun riittävän moni siirtää pelaajan joukkueisiin, pelaajan hinta nousee. Vastaavasti, jos pelaaja siirretään pois joukkueista, hänen hintansa laskee.

Kauden alussa voit hyödyntää hintojen nousua tekemällä aikaisia siirtoja ja valitsemalla alihinnoiteltuja kuumia pelaajia. Tämä strategia kuitenkin sisältää riskin: jos joku pelaajistasi loukkaantuu, saatat joutua tekemään ylimääräisiä siirtoja.

Vaikka hintojen nousu voi tuoda lisäarvoa joukkueellesi, on tärkeää muistaa, että FPL:ssä hintojen nousu ei ole yhtä merkittävä tekijä kuin joissakin muissa valmentajapeleissä, kuten esimerkiksi suomalaisille tutussa Liigapörssissä. FPL:ssä hinnat nousevat ainoastaan 0.1 M£ kerralla, ja enintään 0.3 M£ viikossa. Mitä pidemmälle kausi etenee, sitä vähemmän painoarvoa kannattaa antaa hintojen nousulle.

3.3 Käytä Korkean TSB Prosentin Pelaajia Strategisesti

TSB (Teams Selected By) kertoo sinulle, kuinka monella FPL-managerilla on tietty pelaaja joukkueessaan. TSB-prosentin merkitys kasvaa kauden edetessä, ja sen strateginen käyttö riippuu joukkueesi sijoituksesta. Voit koska tahansa tarkistaa ketkä pelaajat ovat milläkin hetkellä eniten omistettuja FPL pelaajia, vierailemalla tällä FPL:n sivulla.

Fantasy Premier League TSB prosentti

Jos joukkueellasi menee hyvin

Jos joukkueesi menestyy hyvin ja olet liigasi kärjessä, voit käyttää korkean TSB-prosentin pelaajia asemasi vahvistamiseksi. Valitsemalla näitä pelaajia ja nimeämällä yhden heistä kapteeniksi jokaisella kierroksella, voit varmistaa ettei kilpailijasi saa sinua liian helposti kiinni, kun nämä suositut pelaajat tekevät maaleja.

Sinun tulisi myös tarkastella hieman omassa liigassasi olevia joukkueita. Käy läpi muut joukkueet jokaisen kierroksen jälkeen tunnistaaksesi pelaajat, joita muut managerit käyttävät. Jos haluat pelata varman päälle, käytä pelaajia joita kaikki muutkin käyttävät. Näin estät muita saavuttamasta sinua sijoituksissa.

Jos sinun tarvitsee kiriä muita kiinni

Jos et ole menestynyt hyvin ja sinun tarvitsee kiriä liigan johtajia, et voi tehdä sitä samoilla pelaajilla joita he omistavat. Tässä tapauksessa TSB-prosentti kertoo sinulle mitä pelaajia sinun tulee välttää. Suosittujen pelaajien sijaan sinun kannattaa harkita vähemmän omistettuja pelaajia, jotka ovat yleensä alle 5% TSB-arvoisia.

Pelkkien vähemmän omistettujen pelaajien valitseminen on kuitenkin harvoin menestyksekäs taktiikka. Voit osua jättipottiin, mutta on todennäköistä, että saatat sen sijaan jäädä entistä enemmän muita pelaajia jälkeen. Sinun on löydettävä hyvä tasapaino siten, että omistat joitakin korkean TSB:n pelaajia, yhdistettynä erottuviin pelaajiin.

Hyvä vaihtoehto on valita korkean TSB-pelaajan joukkuetoveri. Jos esimerkiksi Liverpool menestyy hyvin, mutta Salah ei onnistu maalinteossa, maalit todennäköisesti menevät Darwin Nunezille, tai muulle joukkuetoverille.

4. Pelimerkit

Fantasy Premier League pelimerkit

Pelimerkkejä käytetään parantamaan joukkueesi suorituskykyä yhden kierroksen aikana. Jokaisella peliviikolla voidaan käyttää vain yhtä pelimerkkiä.

Yleisesti ottaen pelimerkit kannattaa säästää kauden myöhempään osaan, sillä europelien ja FA Cup -pelien takia Valioliigakauden aikana tulee otteluiden uudelleen sijoituksia, jolloin ne siirretään jollekin toiselle peliviikolle. Tällöin kyseessä on tuplapeliviikko, jolloin pelaajat ansaitsevat pisteitä molemmista peleistä – tällöin tarvitset nämä pelimerkit.

Jotta pysyt kärryillä FPL:n tuplapeleistä ja niistä viikoista, jolloin tietyt joukkueet eivät pelaa lainkaan, kannattaa pitää silmällä FPL tuplapeliviikot -artikkelimme päivityksiä. Pidämme tuplapeleistä kirjaa ja päivitämme ne kyseiseen artikkeliin heti, kun peliviikkojen ja joukkueiden tuplapelit varmistuvat Fantasy Premier League -kauden aikana.

Pelimerkkien käyttöön on tuplapeliviikkojen lisäksi myös muita strategisia kohteita, jotka käymme erikseen läpi alla.

4.1 Villikortti (Wildcard)

Villikortin avulla voit tehdä rajattomasti ilmaisia siirtoja yhdellä peliviikolla. Kauden aikana saat käyttöösi kaksi villikorttia; ensimmäinen on käytettävissä kauden alusta 30. joulukuuta klo 15.30 asti ja toinen on saatavilla samasta päivästä kauden loppuun asti.

Villikortin käyttöajankohta riippuu täysin joukkueesi tilanteesta, eikä ole olemassa ”parasta” aikaa sen käyttöön. On kuitenkin suositeltavaa säästää villikortteja sopivaa ajankohtaa varten. Myös alkukaudella voi esiintyä tuplapeliviikkoja, ja jos sinulla on villikortti vielä käytössä, voit hyödyntää sen.

Huomaa, että et voi käyttää villikorttia ja toista pelimerkkiä samalla viikolla. Jos haluat esimerkiksi vaihtaa pelaajia joukkueeseen, jolla on tulossa tuplapeliviikko ja käyttää triplakapteeni-pelimerkin tällä viikolla, sinun tulisi käyttää villikortti jo kyseistä peliviikkoa edeltävällä viikolla.

Toinen sopiva ajankohta villikortin käytölle on tilanne, jossa joukkueellasi on useita loukkaantumisia, ja muilla pelaajilla samaan aikaan haastavia vastuksia. Tällöin villikortin käyttö voi olla fiksu ratkaisu.

Kun käytät villikorttia, noudata samoja ohjeita kuin kauden alussakin: analysoi tulevat ottelut, jonka lisäksi voit tarkistaa ketä pelaajia koko FPL:n johtavien pelaajien joukkueissa on.

4.2 Triplakapteeni (Triple Captain)

Triplakapteeni-pelimerkin avulla kapteenisi pisteet kolminkertaistuvat seuraavalla peliviikolla.

Triplakapteeni kannattaa säästää mahdollisimman myöhäiseen vaiheeseen kautta, kun tuplapeliviikot ovat mahdollisia. Tämän lisäksi, jos kapteenisi kohtaavat joukkueet ovat jo sijoittuneet alempaan keskikastiin ilman putoamisriskiä, joukkueen motivaatio voittamiseen saattaa olla matalampi, koska heillä ei ole enää suurta panosta pelissä.

Näissä tilanteissa olemmekin usein nähneet yksittäisen pelaajan suurimaalisia otteluita juurikin kevätkaudella (Harry Kane 4+1 – 18.05.17 ja Mohamed Salah 4+1 – 17.03.18).

4.3 Penkkibuusti (Bench Boost)

Penkkibuusti-pelimerkin avulla seuraavan peliviikon aikana penkilläsi olevien pelaajien pisteet lasketaan mukaan kokonaispistemäärääsi. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kyseisellä viikolla sinulla on käytössäsi 15 pelaajan joukkue, ei pelkästään 11 pelaajan.

Myös Penkkibuusti-pelimerkki on erityisen tehokas tuplapeliviikolla, jolloin pelaajasi saavat pisteitä kahdesta ottelusta. Tämän vuoksi on tärkeää, että kaikki pelaajasi saavat peliaikaa kyseisellä viikolla.

Jos joukkueesi on rakennettu siten, että toinen maalivahtisi, tai yksi tai kaksi muuta pelaajaasi ei saa peliaikaa, kannattaa pelimerkki yhdistää villikortti-pelimerkin kanssa. Tällöin käytät villikortin viikkoa ennen penkkibuustia, ja voit hankkiutua eroon pelaajista, jotka eivät saa peliaikaa. Tilalle voit ottaa halpoja pelaajia, jotka saavat peliaikaa ja kerryttävät sinulle pisteitä penkkibuustin aikana, mutta mitkä voit penkkibuusti-kierroksen jälkeen jättää huoletta penkille, jättämättä liikaa kuollutta rahaa peluuttamatta.

On myös tärkeää ottaa huomioon pelaajien mahdollinen lepuutus. Tuplapeliviikolla pelit ovat usein hyvin lähellä toisiaan ja on mahdollista, että jotkut pelaajat eivät aloita molempia pelejä. Tämä on erityisen yleistä suuremmilla joukkueilla, joilla on leveä pelaajamateriaali. Pienemmillä joukkueilla ei yleensä ole varaa lepuuttaa pelaajiaan yhtä paljon, joten he ovat yleensä varmempia valintoja tuplapeliviikoille.

4.4 Free Hit

Free Hit -pelimerkki tarjoaa mahdollisuuden tehdä rajattomasti siirtoja yhden peliviikon ajan, minkä jälkeen joukkueesi palautuu alkuperäiseen muotoonsa. Tämä pelimerkki on erityisen tehokas vajailla peliviikoilla, kun vain muutamat joukkueet ovat toiminnassa. Pelimerkki toimii myös pelastusrenkaana silloin, jos joukkueesi kohtaa suuren loukkaantumis- tai pelikieltojen aiheuttaman kriisin.

On myös tärkeää huomata, että Free Hit -pelimerkin käyttö nollaa kaikki säästetyt ilmaiset siirrot siten, että seuraavalla peliviikolla sinulla on käytettävissäsi vain yksi ilmainen siirto. Jos sinulla on säästössä jo kaksi ilmaista vaihtoa, Free Hit -pelimerkin käyttö ei välttämättä ole juuri silloin järkevää.

5. Lopuksi

Fantasy Premier League on hauska mutta vaativa peli, joka vaatii jatkuvaa oppimista, tietoa jalkapallosta ja hieman onneakin. On tärkeää muistaa, että FPL:ssä ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa pelata. Jokainen pelaaja kehittää oman strategiansa ja pelityylinsä, ja se onkin yksi pelin parhaista puolista. FPL tarjoaa mahdollisuuden testata jalkapallotietämystäsi ja strategista ajattelukykyäsi muita pelaajia vastaan, ja se tuo lisäjännitystä Valioliigan seuraamiseen.

Opi parhailta FPL-managereilta

Vielä yksi neuvo. Seuraa parhaiden managerien liikkeitä! Voit milloin tahansa tarkistaa kaveriliigasi ja tutkia parhaiden managerien joukkueita edelliseltä kierrokselta. Onko heillä Kevin De Bryne tai Salah tai molemmat? Ei ole lainkaan huono idea kerätä inspiraatiota parhaiden joukkueiden kokoonpanoista.

Voit myös lukea erilaisia strategia-artikkeleita ja osallistua keskusteluihin FPL-yhteisössä. Nämä auttavat sinua ymmärtämään peliä syvemmin ja kehittämään omia taitojasi.

Ja ennen kaikkea, muista, että FPL on ennen kaikkea hauskanpitoa varten! Nauti pelin strategisesta luonteesta, elä otteluissa mukana ja juhli, kun valintasi tuottavat tulosta.


Toivomme vilpittömästi, että tämä opas on tarjonnut sinulle arvokkaita oivalluksia ja auttaa sinua menestymään Fantasy Premier Leaguessa. Jatkamme ajankohtaisten vihjeiden ja Valioliigan uutisten jakamista, joten muista vierailla sivustollamme säännöllisesti.

Jaa vihjeet myös kaverille!

ScarabetVedonlyöntibonus100% bonus 100€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS
VivatBet logoVedonlyöntibonus150% bonus 200€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS
Nords Casino logoVedonlyöntibonus100% bonus 100€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS
maxxwin logoVedonlyöntibonus100% bonus 150€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS

Novibet logoVedonlyöntibonus100% bonus 100€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS
Betinia logoVedonlyöntibonus100% bonus 200€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS
Light casino logoVedonlyöntibonus100% bonus 200€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS