Liigapörssi: Peliohjeet ja parhaat strategiat

Liigapörssi peliohjeet ja parhaat strategiat
Haaveiletko jääkiekkomanagerin roolista? Liigapörssi on tehnyt sen mahdolliseksi jo vuosikymmenien ajan. Tutustu peliin, joka on muuttanut tapaamme nauttia jääkiekosta, ja luo oma mestarijoukkueesi!

Liigapörssi

Suomen suosituin valmentajapeli: Liigapörssi on tarjonnut jääkiekkofaneille mahdollisuuden astua managerin saappaisiin jo vuodesta 1995 lähtien, ja se innostaa edelleen kotisohvien managerit kisailemaan kiekkotietämyksestään ystävien, perheen ja työporukoiden kesken.

Liigapörssissä kootaan kuuden pelaajan joukkue Liigan pelaajista, ja joukkueiden menestys määräytyy sen mukaan, kuinka hyvin valitut pelaajat suoriutuvat oikeissa Liigan otteluissa.

Liigapörssi on pitänyt pintansa suomalaisten suosituimpana valmentajapelinä jo vuosikymmenestä toiseen tuomalla lisäjännitystä jääkiekkokauden seuraamiseen, ja tarjonnut aivan uuden tavan nauttia kotimaisesta jääkiekosta.

Rahapalkintoja ei nykypäivänä Liigapörssissä jaeta, kiitos Suomen rahapelimonopolin. Mutta asia todennäköisesti muuttunee nykyisen hallituskauden aikana, kun Veikkauksen monopoliasema on murtumassa. Ja hyvä niin, sillä jo 90-luvulla päävoittona oli hieno Nissan Micra!

Liigapörssin mainos 90-luvulta. Mainoksen esittää nuori Olli Keskinen.

Liigapörssin suosio on kasvanut valtavasti sen alkutaipaleilta ja se kehittyy jatkuvasti, joten nyt on täydellinen aika kehittää myös omia taitojasi. Lue tämä opas ja ole valmis vuonna 2026, kun jaossa on taas uusi Micra, kiekkokansa vaatii sitä!

Peliohjeet lyhyesti

Käymme nopeasti läpi liigapörssin säännöt ja peliohjeet. Jos peliohjeet ovat sinulle jo entuudestaan tuttuja, hyppää suoraan Liigapörssi vihjeet osioon tästä.

Pelijaksot

Liigapörssissä pelataan yhteensä kuusi pelijaksoa: viisi runkosarjan aikana, ja yksi playoffien aikana. Jokainen jakso on aina uusi peli, ja voit alkaa kyhäämään seuraavan jakson joukkuetta heti edellisen jakson päätyttyä.

Joukkue

Jokaisessa Liigapörssi-joukkueessa on kuusi pelaajaa: yksi maalivahti, kaksi puolustajaa ja kolme hyökkääjää. Joukkueen maksimihinta jakson alussa on 2.000.000 euroa.

Pelaajahinnat

Pelaajien hinnat määritellään jokaiselle jaksolle uudelleen, ja ne muuttuvat jakson aikana pelaajan menestyksen, ja ostomäärän mukaan. Pelaajien hinnat alkavat muuttua vasta ensimmäisen pelipäivän jälkeen.

  • +/- 1.000 euroa /pelaajan tekemä piste, max. +/-50.000 per ottelu.
  • Pelaajan hinta ei voi pudota alle 150.000 euron.
  • Pelaajan hintamuutokset ostojen ja myyntien mukaan:
Ostoja [kpl/vrk]Hinnannousu [EUR]
10-591.500
60-993.000
100-1994.500
200-3495.000
350-4997.500
500-10.000
Myyntejä [kpl/vrk]Hinnanlasku [EUR]
10-591.500
60-993.000
100-1994.500
200-3495.000
350-4997.500
500-10.000

Pistelasku

Pelaajat saavat pisteitä eri tapahtumista, kuten maaleista, syötöistä ja voitoista. Maalivahdit saavat pisteitä esimerkiksi torjunnoista ja voitoista. Pisteitä vähennetään esimerkiksi isoista jäähyistä, ja päästetyistä maaleista.

Liigapörssin pisteytysjärjestelmä

TapahtumaMaalivahtiPuolustajaHyökkääjä
Voitto4
Tappio-2
Tasapeli1
Maali2597
Syöttö1064
Voittomaali22
Alivoimamaali44
Alivoimasyöttö22
Tasoitusmaali***11
Jatkoaikamaali*33
Nollapeli****1200
Plusmiinus+3 / -2+2 / -1
Tähdet1p / tähti1p / tähti1p / tähti
2 min jäähy**-111
10 min jäähy-5-5-5
Pelirangaistus-8-8-8
Ottelurangaistus-10-10-10
Kapteenin kerroin*****1,31,31,3
Ottelun kovin laukoja222
Eniten luistellut pelaaja222
Nopein luistelija222

Maalivahdin torjunnat ja päästetyt maalit

Maalivahdin torjuntojen pisteytys per ottelu
MääräPisteet
0-40
5-91
10-143
15-195
20-247
25-299
30-3411
35-3914
40-4417
45-4920
50-5423
55-5926
jne
Maalivahdin päästetyt maalit per ottelu
MääräPisteet
1-1
2-2
3-4
4-6
5-8
6 -10
7-12
jne 

Kenttäpelaajien lisätilastot

Laukausten* ja blokattujen laukausten pisteytys
MääräPisteet
1-21
3-42
5-63
7-84
jne.
Aloitusvoittojen ja häviöiden pisteytys**
Voittojen ja häviöiden erotusPisteet
1-4 / -1-41 / -1
5-8 / -5-82 / -2
9-12 / -9-123 / -3
jne. 

Pelaajavaihdot

Liigapörssissä voit tehdä enintään 20 pelaajavaihtoa per jakso.  Superpelimaksuun sisältyy 11 vaihtoa, ja lisävaihtoja voi ostaa kolmen vaihdon paketeissa. Halutessasi voit ostaa myös hyperpelijoukkueen, jolloin saat kaikki 20 vaihtoa kerralla halvemmalla. 

Vaihdot sulkeutuvat ottelupäivisin ensimmäisen ottelun alkamisaikaan ja avautuvat jälleen pistepäivityksen jälkeen.

Liigapörssi: Parhaat strategiat

Löydä parhaat hinta-laatusuhteen pelaajat

Liigapörssissä menestyminen ei ole pelkästään parhaiden pelaajien valitsemista, vaan se vaatii taitoa löytää parhaat hinta-laatusuhteen pelaajat. Tämä tarkoittaa pelaajien valintaa, jotka tuottavat eniten pisteitä suhteessa heidän hintaansa. Kun kaksi pelaajaa tuottaa saman määrän pisteitä, mutta toinen heistä maksaa puolet toisen hinnasta, edullisempi pelaaja on aina parempi valinta, koska hän mahdollistaa enemmän varoja muiden pelaajien hankkimiseen.

Tämän strategian toteuttaminen vaatii tarkkaa pelaajien seurantaa ja tulosten analysointia. Seuraa pelaajien suorituksia ja hintamuutoksia säännöllisesti, ja ole valmis tekemään vaihtoja, kun löydät pelaajan, joka tuottaa hyvin pisteitä, mutta jonka hinta on vielä matala.

Pelaajien hinnat muuttuvat jakson aikana, joten hyvän hinta-laatusuhteen pelaajan löytäminen vaatii myös hyvää ajoitusta. Yritä löytää potentiaaliset läpimurtopelaajat ennen kuin muut managerit huomaavat heidät.

Pelaajien aloitushinnat vaihtelevat myös eri pelijaksojen välillä, ja sinun tavoitteenasi on löytää IS:n väärin hinnoittelemat pelaajat. Joku pelaaja saattaa olla onnistunut edellisellä jaksolla erityisen hyvin, jopa hieman onnekkaasti, ja hänen hintansa on saattanut nousta liikaa seuraavalle jaksolle. Toisaalta, joku pelaaja on saattanut olla epäonninen pisteiden suhteen, vaikka peliesitykset olisivat olleet erinomaisia, ja hänen hintansa on saattanut laskea liikaa.

Parhaiden hinta-laatusuhteen pelaajien löytämisessä sinua auttaa eniten aktiivinen liigapelien seuraaminen ja omien havaintojen tekeminen. Voit myös hyödyntää Liigan virallisia tilastoja apunasi vertailemalla eri pelaajien tilastoja löytääksesi nämä pelaajat.

Valitse pelaajat suorituskyvyn, ei mieltymysten perusteella

Liigapörssissä menestyminen vaatii usein myös tunteiden hallintaa. Vaikka sinulla saattaa olla suosikkipelaajia tai suosikkijoukkueita, sinun tulee valita joukkueesi pelaajat objektiivisesti, perustuen heidän suorituskykyynsä ja hintaansa, ei henkilökohtaisiin mieltymyksiisi.

Esimerkiksi, jos inhokkijoukkueesi pelaaja on alihinnoiteltu ja tuottaa paljon pisteitä, sinun kannattaa harkita hänen valitsemistaan joukkueeseesi. Tämä voi tuntua vaikealta, mutta Liigapörssissä tavoitteena on kerätä mahdollisimman paljon pisteitä, ei kannattaa tiettyä joukkuetta.

Toki, jos kaksi pelaajaa ovat hyvin lähellä toisiaan hinta-laatusuhteen mukaan, on täysin perusteltua valita toinen näistä pelaajista henkilökohtaisen mieltymyksesi mukaan. Mutta, jos esimerkiksi Jori Lehterä olisi merkittävästi alihinnoiteltu, tulisi aivan jokaisen Liigapörssin pelaajan valita hänet joukkueeseensa, riippumatta henkilökohtaisista mieltymyksistä.

Pelimäärien maksimointi ja Liigapörssi pelipäiväkalenteri -työkalu

Pelimäärien maksimointi on avainasemassa menestykseen ja koko Liigapörssin tärkein asia mikä sinun tulee ottaa huomioon. Et yksinkertaisesti pärjää muita pelaajia vastaan, mikäli et maksimoi pelaajiesi pelimääriä.

Jotta joukkueesi hallinta olisi sujuvampaa, olemme luoneet tätä varten Liigapörssi pelipäiväkalenteri -työkalun. Käytä työkalua apunasi pelaajiesi vaihtoajankohtien optimoinnissa ja maksimoit joukkueesi pelimäärät.

Joukkueen arvon nousu

Joukkueesi arvo nousee kun pelaajasi pelaavat hyvin, ja kun muut valmentajat vaihtavat omistamiasi pelaajia joukkueisiinsa.

Yleinen sääntö kimpoissa on pelata maksimimäärällä vaihtoja, joka mahdollistaa mielenkiintoisen strategian jakson alussa oikein vaihtoja tehneille pelaajille. Jos suunnittelet vaihtosi oikein, voi kierroksen loppupäässä sinulla olla rahaa ostaa koko pörssin 5 kalleinta pelaajaa.

Ole siis valppaana tekemään nopeita liikkeitä, kun havaitset kuumia pelaajia, joita muut valmentajat tulevat vaihtamaan joukkueisiinsa.

Hyökkäys- ja puolustuspään strategiat

Liigapörssissä on tärkeää löytää ne pelaajat, jotka saavat paljon peliaikaa ja pelaavat tuloksekasta ylivoimapeliä. Ylivoimaa jauhavat miehet löytyvät yleensä joukkueiden kahdesta ensimmäisestä kentällisestä.

Oikein budjetoidut Liigapörssin varat riittävät yleensä kahteen liigan huippuhyökkääjistä, ja yhteen halvempaan hyökkääjään sarjan keskikastista, mutta joka saa joukkueessaan paljon vastuuta ja rummuttaa paljon ylivoimapisteitä.

Nämä valmentajien luottopelaajat ovat hyviä valintoja, sillä he keräävät paljon Liigapörssi-pisteitä maaleista ja syötöistä, mutta myös IS-tähtien ja laukausten muodossa.

Puolustajien kohdalla ylivoimavastuun merkitys korostuu entisestään. Hyvä strategia on rakentaa joukkueesi runko lähtien puolustajista, jotka saavat paljon ylivoimavastuuta. Liigan jokaisesta joukkueesta löytyy hyökkääjiä, jotka tekevät paljon tehopisteitä, mutta hyökkäyspainotteisia puolustajia on yleensä vain muutama per joukkue. Nämä puolustajat, jotka saavat ylivoimavastuuta, ja ottavat sen lisäksi kahden minuutin rangaistuksia, tuottavat sinulle paljon pisteitä Liigapörssissä.

Maalivahtien merkitys

Maalivahdeilla on myös merkityksensä Liigapörssissä, mutta ei niin suuri kuin kenttäpelaajilla. Tärkeintä on löytää halvat, voittoihin kykenevät maalivahdit.

Liigapörssi tosin huomioi, että maalivahdit eivät ole yhtä kovassa arvossa kuin kenttäpelaajat, ja uudessa pisteytysjärjestelmässä kaudella 23-24, maalivahdit saavat voitosta aiemman kolmen (3) pisteen sijaan neljä (4) pistettä. Tämä pisteuudistus nostaa väistämättä voittavien maalivahtien arvoa Liigapörssissä.

Tämä muutos vaikuttaa erityisesti Liigan kärkijoukkueiden maalivahteihin. Aiemmin nämä maalivahdit eivät välttämättä olleet parhaita valintoja, koska he olivat usein liian kalliita suhteessa heidän tuottamiinsa pisteisiin. Kaudella 23-24 heidän arvonsa kuitenkin paranee, ja heistä tulee entistä houkuttelevampia valintoja.

Halvemmat maalivahdit ovat silti hyvässä arvossa, mikäli he kykenevät voittoihin. Pisteuudistus koskee tosin vain voittoihin, ei torjuntoihin, joten sama sääntö pätee – mikäli joukkue ei voita, jää maalivahti vääjäämättä vähille pisteille Liigapörssissä.

Pisteuudistuksen jälkeenkin on hyvä katsoa kyseisen pelijakson otteluita tarkalla silmällä. Onko jollakin joukkueista suhteellisen helppo otteluohjelma? Sattuvatko he olemaan hurmoksessa? Onko heillä vastassa joukkueita, joilla on vaikeuksia maalinteossa?

Tarkastelemalla maalivahteja jaksoittain, voit löytää potentiaalisia yllättäjiä, jotka pelaavat osan kaudesta erinomaisesti. Vaikka näiden maalivahtien koko kauden tilastot eivät välttämättä ole silmiinpistävän hyvät, he voivat tarjota hyvän hinta-laatusuhteen arvon joukkueellesi tietyillä pelijaksoilla.

Maalivahtien peliajan jakautuminen Liigapörssin loppujaksoilla

Liigapörssin viimeisillä pelijaksoilla, erityisesti neljännellä ja viidennellä, maalivahtien peliajan jakautuminen voi muuttua merkittävästi. Tämä seikka korostuu erityisesti niissä joukkueissa, joissa on kaksi vahvaa maalivahtia. 

Tällöin Liigan valmentajat alkavat suunnata katseet jo kohti pudotuspelejä, ja pyrkivät määrittämään joukkueensa ykkösmaalivahdin. Tämä strateginen muutos voi avata uusia mahdollisuuksia Liigapörssin pelaajille, mutta se tuo mukanaan myös haasteita maalivahtien valinnassa.

On mahdollista, että toinen maalivahdeista alkaa saamaan enemmän peliaikaa neljännellä jaksolla, kun taas viidennellä jaksolla häntä saatetaan lepuuttaa juuri ennen runkosarjan päätöstä. Ota siis nämä asiat huomioon Liigapörssin viimeisillä pelijaksoilla, sillä se voi vaikuttaa merkittävästi maalivahtisi pisteiden määrään.

Maalivahtien merkitys Playoff-jaksolla

Playoff-jakson aikana maalivahtien rooli korostuu entisestään. Ottelut kiristyvät ja maaliodottama usein laskee verrattuna runkosarjan peleihin. Tämä tekee maalivahdeista erityisen arvokkaita Liigapörssin playoff-jaksolla.

Esimerkiksi Christian Heljanko keräsi Liigapörssi kauden 2022-23 playoff-jaksolla yhtä paljon pisteitä kuin parhaat kenttäpelaajat. Heljanko tosin pelasi uskomattomat pudotuspelit kolmella nollapelillä ja päästäen vain 21 maalia 12 pelatussa ottelussa. Mutta jos joku maalivahdeista kykenee samanlaiseen suoritukseen kaudella 23-24, tulee hän todennäköisesti olemaan koko playoff-jakson eniten pisteitä tuottanut pelaaja.

Viikkorutiinit

Ota Liigapörssin joukkueeseesi komennukseen seuraavat viikkorutiinit, ja olet hyvissä asetelmissa kamppailemassa kimppasi kärkisijoista.

1. Pelaajien seuranta ja tilastojen tutkiminen

Seuraa kaikkien pelaajien tilastoja ja suorituksia, ei vain joukkueesi suorituksia! Löydätkö Liigan tilastoista puolustajia, jotka laukovat paljon? Liigapörssissä puolustajien ei tarvitse tehdä edes paljon maaleja – jos he laukovat paljon, he tulevat ansaitsemaan joukkueellesi hyvän määrän pisteitä. Liigan plus-miinus-tilastoista voit bongata myös pelaajat, jotka ovat aina kentällä joukkueen tehdessä maalin.

2. Loukkaantumisten ja pelikieltojen huomiointi

Liigapörssissä on tärkeää pitää silmällä pelaajien loukkaantumisia ja pelikieltoja. Nämä tekijät voivat vaikuttaa merkittävästi pelaajan suorituskykyyn ja siten myös joukkueesi pisteisiin.

Esimerkiksi, huippuhyökkääjä saattaa kohdata isomman kolhun, joka ei välttämättä estä häntä pelaamasta seuraavissa otteluissa, mutta joka voi kuitenkin heikentää hänen suoritustaan. Tästä hyvänä esimerkkinä NHL-kauden 2022-23 Stanley Cupin finaalit Vegas Golden Knightsin ja Florida Panthersin välillä. Finaalipelien jälkeen, Panthersin päävalmentaja Maurice paljasti, että neljä Panthersin pelaajaa pelasi finaaleissa luunmurtumista huolimatta. Erityisesti Matthew Tkachuk, joka oli ollut erittäin tehokas pudotuspeleissä, oli selkeästi vajaakuntoinen neljännessä pelissä, kun hän oli joutunut Vegasin Keegan Kolesarin rajun taklauksen kohteeksi kolmannessa pelissä.

Loukkaantumiset ja pelikiellot eivät välttämättä tarkoita vain loukkaantuneen, tai pelikiellon saaneen pelaajan vaihtamista pois joukkueesta. Ne voivat myös avata uusia mahdollisuuksia. Esimerkiksi, jos joukkueen ykköshyökkääjä loukkaantuu, se luo todennäköisesti enemmän peliaikaa ja vastuuta muille hyökkääjille joukkueessa. Ole siis valmis hyödyntämään nämä tilanteet, ja tekemään strategisia siirtoja joukkueesi hyväksi.

Lopuksi

Lopuksi haluamme korostaa, että menestyminen Liigapörssissä ei ole pelkkää onnea tai sattumaa, vaan se vaatii aktiivista liigan seuraamista ja jatkuvaa oppimista. Liity Liigapörssi-yhteisöihin, lue liigaan liittyviä uutisia ja keskustele muiden pelaajien kanssa parhaista strategioista. Tämä ei ainoastaan auta sinua kehittämään omia pelitaitojasi, vaan myös pitää sinut ajan tasalla viimeisimmistä trendeistä ja mahdollisista läpimurtopelaajista.

Tämän lisäksi, me olemme sitoutuneet auttamaan sinua menestymään Liigapörssissä. Tarjoamme säännöllisiä tilannekatsauksia pelijaksoittain, jotta pysyt ajan tasalla pelaajien suorituksista, hintamuutoksista ja muista tärkeistä tiedoista. Joten muista vierailla sivustollamme säännöllisesti ja hyödyntää tarjoamamme resurssit matkalla menestykseen!

Jaa vihjeet myös kaverille!

ScarabetVedonlyöntibonus100% bonus 100€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS
VivatBet logoVedonlyöntibonus150% bonus 200€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS
Nords Casino logoVedonlyöntibonus100% bonus 100€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS
maxxwin logoVedonlyöntibonus100% bonus 150€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS

Novibet logoVedonlyöntibonus100% bonus 100€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS
Betinia logoVedonlyöntibonus100% bonus 200€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS
Light casino logoVedonlyöntibonus100% bonus 200€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS