Yahoo Fantasy: Esittely ja säännöt

Yahoo Fantasy Sports
Draftaa unelmajoukkueesi Pohjois-Amerikan pääsarjoihin. Käymme tässä oppaassa läpi Yahoo Fantasy-alustan ohjeet ja peliasetukset.

Yahoo Fantasy: Koko kauden kestävät valmentajapelit

Yahoo Fantasy on suosittu valmentajapelien alusta, joka tarjoaa ilmaisia, koko kauden kestäviä manageripelejä neljässä eri urheilusarjassa: NHL, NFL, NBA ja MLB. (klikkaamalla linkkejä pääset suoraan kunkin fantasy-liigan sivulle).

Vaikka Yahoo tarjoaa myös päivittäisiä maksullisia fantasy-turnauksia, eivät nämä ole tarjolla suomalaisille pelaajille. Keskitymmekin tässä oppaassa vain Yahoon koko kauden kestäviin manageripeleihin.

Aloittaaksesi Yahoo Fantasy -pelit, sinun tulee ensimmäiseksi luoda ilmainen Yahoo-tili. Tämän jälkeen voit tutustua erilaisiin liigoihin, tai perustaa oman liigan yhdessä kaveriporukkasi kanssa. Liigaan liittymisen jälkeen pääset todellisen strategisen haasteen äärelle: oman joukkueesi kokoamisen pariin.

Yahoo Fantasy eroaa monista muista valmentajapeleistä siten, että se hyödyntää pelaajien valinnassa draft-järjestelmää, joka on tuttu liigojen vuotuisista varaustilaisuuksista. Tämä ainutlaatuinen varaustilaisuus antaa sinulle mahdollisuuden astua GM:n rooliin ja tehdä omat strategiset valintasi joukkueesi suhteen.

Draft-järjestelmän viehätys piilee siinä, että kun olet varannut pelaajan, hän on yksinomaan sinun – kukaan muu ei voi valita samaa pelaajaa. Tämä lisää peliin strategista syvyyttä ja tekee jokaisesta joukkueesta ainutlaatuisen.

Käymme tässä oppaassa läpi kaikki Yahoo Fantasyn eri pelisysteemit, ja lopuksi annamme myös esimerkki asetukset NHL-liigaan.

Yahoo Fantasy-alustan edut

Yahoon Fantasu-alusta

Yahoo Fantasy -alusta tarjoaa pelaajilleen paitsi ainutlaatuisen draft-järjestelmän, myös useita muita etuja, jotka tekevät siitä erinomaisen valinnan valmentajapelien ystäville:

 1. Maksuton käyttö: Yahoo Fantasy -pelit ovat täysin ilmaisia.
 2. Reaaliaikaiset päivitykset: Otteluiden tulokset ja pelaajien pisteet päivittyvät reaaliajassa, mikä mahdollistaa jokaisen pelin seuraamisen intensiivisesti ja eläytyä GM:n rooliin kuin olisit itse penkin takana.
 3. Analyysit ja viihde: Yahoo lisää pelikokemukseen syvyyttä tarjoamalla post-draft-analyysit jokaiselle liigan joukkueelle, sekä viikoittaiset yhteenvedot kaikista otteluista ja parhaista suorituksista eri kategorioissa.
 4. Muokattavuus: Voit helposti mukauttaa liigasi sääntöjä omien tarpeidesi mukaan. Voit muun muassa muokata draft-muotoa, pisteytysjärjestelmää ja asettaa eri suorituksille omat pisteet.
 5. Mobiilisovellus: Yahoo tarjoaa käyttäjilleen myös maksuttoman ja käyttäjäystävällisen mobiilisovelluksen, jonka avulla voit seurata ja hallita joukkuettasi missä ja milloin tahansa.
 6. Kokonaisvaltainen kokemus: Yahoo Fantasy tarjoaa käyttäjilleen kokonaisvaltaisen kokemuksen, joka sisältää ajankohtaiset tiedot pelaajien loukkaantumistilanteista, pelisuorituksista ja viimeisimmistä pelaajasiirroista.

Yahoon sivusto saattaa ensisilmäyksellä tuntua hieman monimutkaiselta sen laajan tietomäärän vuoksi, ja suomenkielisen version puuttuminen saattaa lisätä haastetta. Mutta tämän oppaan avulla opit kuitenkin kaiken siitä, miten pääset pelissä alkuun. Suosittelemme myös lataamaan Yahoon oman mobiilisovelluksen, sillä se on paljon selkeäkäyttöisempi kuin Yahoon web-versio.

Miten aloittaa Yahoo Fantasy -pelit

Pääset aloittamaan fantasy pelit kahdella eri tavalla. Voit joko liittyä jo olemassa olevaan liigaan, tai luoda oman liigasi. Liittyminen olemassa olevaan liigaan on usein helpoin tapa aloittaa pelit, varsinkin jos olet uusi Yahoo Fantasy -pelaaja. Kysy esimerkiksi kavereiltasi tai työtovereiltasi, ovatko he jo osa liigaa, johon voisit liittyä.

Liigoja on kahta eri tyyppiä: yksityisiä ja julkisia:

Yksityiset liigat ovat näistä suositumpia, sillä niissä pääset pelaamaan ihmisten kanssa jotka sinä, tai liigan perustaja tunnette. Yksityisissä liigoissa kaikki pelisäännöt voidaan myös mukauttaa liigan jäsenten toiveiden mukaan.

Vaihtoehtoisesti, voit myös liittyä julkiseen liigaan jotka ovat avoimia kaikille. Julkisissa liigoissa pelaat ihmisten kanssa ympäri maailmaa ja ne noudattavat oletusasetuksia, joita ei voi muuttaa.

Voit halutessasi liittyä useisiin eri liigoihin ja hallita samanaikaisesti useita joukkueita kauden aikana.

Huomioitavia seikkoja liigaan liittymisessä

Liigaan liittyessäsi on hyvä ottaa huomioon muutama seikka. Ensinnäkin, onko liigalle asetettu panos, vai pelataanko vain huvikseen? Kuinka monta joukkuetta liigassa on? Onko kyseessä draft-, huutokauppa- tai Keeper-liiga? (näistä lisää myöhemmin tässä oppaassa).

Oman Fantasy-liigan luominen

Jos et löydä sopivaa liigaa johon liittyä, voit aina luoda oman liigasi. Liigan luominen vaatii kuitenkin hieman suunnittelua, sillä tulet toimimaan liigasi komissaarina joka määrittää liigasi säännöt, kuten draft-muodon, pisteytyksen ja playoff-paikkojen määrän.

Jos olet ensikertalainen, helpoin tapa on ehkä pelata ensimmäinen kausi pisteiden oletusasetuksilla. Vaihtoehtoisesti, voit keskustella liigasi jäsenten kanssa siitä, miten eri suoritukset tulisi pisteyttää, kuinka monta joukkuetta pääsee playoff-vaiheeseen, ja muista liigan toimintaan koskevista säännöistä.

Jäsenten roolit

Liigasi jäsenet voivat toimia kahdessa eri roolissa:

 1. Manager – Jokainen liigan jäsen toimii oman joukkueensa manageerina. Managerit luovat joukkueen fantasy-pelaajista ja kilpailevat muiden managerien kanssa. Heidän on noudatettava komissaarin asettamia sääntöjä. 
 2. Commissioner – Komissaari on myös manageri, sillä hän pelaa muiden managerien rinnalla. Hänellä on kuitenkin ylimääräinen vastuu, sillä hän määrittää miten yksityinen liiga toimii.

Vaikka komissaarilla on ylimääräinen vastuu, hän ei saa siitä mitään etua. Tyypillisesti liigan säännöt sovitaan kaikkien liigan jäsenten kesken ja komissaari toimii lähinnä valvojana. Liigalle on myös mahdollista nimetä apukomissaareja, jotka auttavat liigan hallinnoinnissa.

Liigan koon merkitys

Fantasy-liigan voi perustaa 4-20 managerille, mutta liigan koon valintaan liittyy useita huomioitavia tekijöitä. Liigasi koko on merkittävässä roolissa koko kauden ajan ja sen valintaan vaikuttaa myös se, mitä urheilusarjaa pelaat.

Suositeltava minimimäärä osallistujia on 8, sillä tätä pienemmissä liigoissa pelikokemus ei välttämättä ole yhtä viihdyttävä. Liigan maksimikooksi suositellaan 14 osallistujaa. Tällöin jokaiselle joukkueelle riittää tarpeeksi huippupelaajia, mutta samalla on mahdollista tehdä myös hyviä nostoja waiver-listalta.

Voit toki pelata täyden 20 hengen liigassa, mutta on hyvä ymmärtää, että se muuttaa draftin luonnetta merkittävästi. Esimerkiksi NHL:ssä parhaat pelaavat maalivahdit menevät nopeasti eikä niitä ehkä riitä kaikille. Sama pätee NFL:ssä parhaimpiin pelinrakentajiin.

Pelimuodot ja pisteytys

Yahoo Fantasyssa on kolme eri pelimuotoa: Head-to-Head, Points ja Rotisserie.

Head-to-Head

Kaikista suosituin ja viihdyttävin pelimuoto on Head-to-Head. Tässä pelimuodossa joukkueet kohtaavat toisensa yksi kerrallaan per peliviikko. Tavoitteenasi on voittaa kunkin viikon vastustajasi, jolloin ansaitset pisteitä. Peliviikon jälkeen pisteet lisätään voitto-tappio-tasapeli (W-L-T) -sarakkeeseen liigasi sarjataulukkoon.

Kun liigasi runkosarjan on päättynyt, parhaimmat joukkueet (W-L-T) -recordilla pelaavat playoff-ottelut, jotka määrittävät liigan lopulliset sijoitukset. (NHL versiossa 21-24 peliviikkoa, riippuen playoff-vaiheeseen päässeiden joukkueiden määrästä).

Head-to-Head -pelimuodossa on kolme eri varianttia: Standard, sekä kaksi mielestämme viihdyttävämpää muotoa: One Win ja Points.

Head-to-Head Standard

Head-to-Head Standard -pelimuodossa kohtaat joka peliviikolla yhden joukkueen ja kilpailu käydään tietyissä tilastokategorioissa kuten esimerkiksi maalit, syötöt, plus-miinus-tilasto, jäähyt, voittomaalit, taklaukset ja blokit.

Jokainen tilastokategoria lasketaan yhdeksi pisteeksi (W-L-T) -sarakkeeseen. Esimerkiksi, jos joukkueesi tekee enemmän maaleja, syöttöjä, taklauksia ja blokkeja kuin vastustajasi, ja tämän lisäksi jäähyt menevät tasan, ansaitset viikon päätteeksi seuraavan recordin sarjataulukkoon:  Voitot 4  – Tappiot 2 – Tasapelit 1.

Head-to-Head One Win

Head-to-Head One Win -pelimuoto toimii samaan tapaan kuin Standard-versio mutta eroaa siinä, että joukkueiden (W-L-T) -sarakkeeseen lisätään vain yksi piste.

Yllä olevassa esimerkki tilanteessa saisit siis yhden pisteen voittosarakkeeseen, kun taas vastustajasi saisi tappion. Kaikkien kategorioiden mennessä tasan, molemmat joukkueet saavat tasapeli-pisteen.

Head-to-Head Points

Head-to-Head Points -pelimuodossa kohtaat joka peliviikolla yhden joukkueen ja kilpailu käydään kokonaispisteiden, ei tilastokategorioiden perusteella.

Tämän pelimuodon merkittävin ero kahteen muuhun H-2-H -varianttiin on se, että saat pisteitä jokaisesta tilastosta, vaikka voittaisitkin vastustajasi murskaluvuin esimerkiksi maaleissa.

Tilastokategorioissa sinun tarvitsee vain saada yksi maali enemmän kuin vastustajasi, mutta points versiossa jokainen tehty maali ansaitsee sinulle pisteitä (lisää pisteistä myöhemmin tässä oppaassa).

Viikon päätteeksi kaikki pisteet lasketaan yhteen ja eniten pisteitä kerännyt joukkue saa voiton liigan sarjataulukkoon.

Points

Points-pelimuodossa kilpailet kaikkia liigasi managereita vastaan koko kauden ajan keräten pisteitä pelaajiesi suoritusten perusteella. Jokainen pelaajasi suoritus joka vastaa seurattavaa tilastoa (esim maali), tuo sinulle pisteitä. Nämä pisteet lasketaan yhteen koko kauden lopuksi muodostaen joukkueesi kokonaispistemäärän. Kauden päätteeksi eniten pisteitä kerännyt manageri voittaa liigan mestaruuden.

Poinst-pelimuoto on kaikista yksinkertaisin, mutta myös kaikista tylsin.

Rotisserie

Rotisserie-pelimuodossa kilpailet koko liigaasi vastaan eri tilastokategoriassa koko kauden ajan. Esimerkiksi 10 managerin liigassa ensimmäinen sija jossakin tilastokategoriassa (esim. maalit) tuovat 10 pistettä, kun taas kymmenes sija tuo vain yhden pisteen.

Kauden päätteeksi eniten pisteitä kerännyt manageri julistetaan voittajaksi. Mikäli useampi manageri päätyy tasapisteisiin kärkisijalla, he jakavat mestaruuden. Rotisserie-pelimuodossa ei ole playoff-vaihetta eikä erityisiä sääntöjä tasapelitilanteiden ratkaisemiseksi. Huomioitavaa on myös se, että Rotisserie-pelimuoto ei ole käytettävissä Yahoon NFL-versiossa.


Valitsemasi pelimuoto vaikuttaa merkittävästi koko kauden kulkuun ja strategiaasi. Valitse siis pelimuoto, joka sopii parhaiten sinulle ja liigasi muille jäsenille. Me suosittelemme Head-to-Head One Win ja Head-to-Head Points -pelimuotoja.

Pisteet ja tilastokategoriat

Pisteet ja tilastokategoriat ovat täysin kustomoitavissa liigan jäsenten toiveiden ja halutun pelistrategian mukaisesti.

Tilastokategoriat

Pelkkien tilastokategorioiden (Head-to-Head Standard, Head-to-Head One Win ja Rotisserie -pelimuodot) määritys on sinällään helpompaa kuin pisteytyksen, sillä jokainen tilasto on yhden pisteen arvoinen.

Ainut päätös mikä liigasi tulee päättää, on seurattavat tilastot. Esimerkiksi NHL-versiossa on mahdollista valita tilastot seuraavista vaihtoehdoista:

Hyökkääjät ja puolustajat:
LyhenneEnglanniksiSuomeksi
GGoalsMaalit
AAssistsSyötöt
PPointsPisteet
+/-Plus/MinusPlus/Miinus tilasto
PIMPenalty MinutesJäähyminuutit
PPGPowerplay GoalsYlivoimamaalit
PPAPowerplay AssistsYlivoimasyötöt
PPPPowerplay PointsYlivoimapisteet
SHGShorthanded GoalsAlivoimamaalit
SHAShorthanded AssistsAlivoimasyötöt
SHPShorthanded PointsAlivoimapisteet
GWGGame-Winning GoalsVoittomaalit
GTGGame-Tying GoalsTasoittavat maalit
SOGShots on GoalLaukaukset maalia kohti
SH%Shooting PercentageLaukausprosentti
FWFaceoffs WonAloitusvoitot
FLFaceoffs LostAloitustappiot
HITHitsTaklaukset
BLKBlocksBlokit
TotalTotal Standard DeviationYhteensä
Maalivahdit:
LyhenneEnglanniksiSuomeksi
GSGames StartedPelit aloitettu
WWinsVoitot
LLossesTappiot
GAGoals AgainstPäästetyt maalit
GAAGoals Against AveragePäästettyjen maalien keskiarvo
SAShots AgainstKohdatut laukaukset
SECSeconds PlayedPelatut sekunnit
SVSavesTorjunnat
SV%Save PercentageTorjuntaprosentti
SHOShutoutsNollapelit
TotalTotal Standard DeviationYhteensä

Pisteet

Pistepeli -versioissa (Head-to-Head Points ja Points) merkitsevät sekä valitut tilastot, että kullekin tilastolle annetut pistearvot. Pisteiden määrittäminen on tärkeä osa pelistrategiaa, ja sen tulisi heijastaa liigan jäsenten arvostuksia eri suorituksia kohtaan.

Pisteiden määrittäminen voi tuntua monimutkaiselta, erityisesti jos olet uusi Yahoo Fantasy -pelaaja. Tällöin pisteiden oletusasetukset voi olla hyvä lähtökohta, tai voit valita pelimuodon, jossa keskitytään vain tilastokategorioihin.

Pisteitä määrittäessä on helppo yliarvioida tiettyjen tilastojen merkitystä, ja ne pitää saada kuntoon ennen kauden alkua. Pisteiden arvojen muuttaminen draftin jälkeen ei ole suositeltavaa, koska ne vaikuttavat merkittävästi pelaajien valintaan draft-tilaisuudessa.

Tavoitteenasi on asettaa mahdollisimman tasaiset arvot kullekin suoritukselle, siten ettei mitään tilastoa painoteta liikaa. Esimerkiksi, jos maalivahdin torjuntojen arvo on liian korkea, se voi johtaa tilanteeseen, jossa maalivahdit jotka kohtaavat paljon laukauksia, mutta päästävät paljon maaleja, ansaitsevat enemmän pisteitä kuin 0-2 maalia päästävät, vähän torjuntoja kohtaavat maalivahdit.

Toisaalta, pisteiden mukautettavuus tekee Yahoon alustasta ainutlaatuisen, sillä jokainen tilasto pystytään määrittämään täysin liigan toiveiden mukaan. Voit esimerkiksi lisätä taklausten ja blokkien arvoa ja asettaa jäähyt positiivisiksi pisteiksi, jos haluat että liigassasi palkitaan enemmän fyysistä pelaamista. Vastaavasti, voit nostaa maalien ja syöttöjen arvoa ja antaa jäähystä miinuspisteitä, jos haluat että tavanomaisia tilastoja palkitaan enemmän.

Yahoo Fantasy-kausi

Yahoo Fantasy -kauden kesto riippuu valitsemastasi urheilulajista. Jokainen Fantasy-kausi mukaan lukien runkosarja ja playoff-vaihe pelataan kunkin urheilusarjan omien runkosarjojen aikana. Tällöin sinun ei tarvitse välttää pelaajia joukkueista, joilla on huono sauma päästä sarjojen omaan playoff-vaiheeseen.

Fantasy-kausien kesto sarjoittain

 • NHL – Yahoo Fantasy Hockey : Runkosarja kestää yleensä 20-23 viikkoa, jonka jälkeen seuraa 1-4 viikon playoff-vaihe.
 • NFL – Yahoo Fantasy Football: Runkosarja kestää yleensä 13 viikkoa, jonka jälkeen seuraa 1-4 viikon playoff-vaihe.
 • NBA – Yahoo Fantasy Basketball: Runkosarja kestää yleensä noin 20 viikkoa, jonka jälkeen seuraa 1-4 viikon playoff-vaihe.
 • MLB – Yahoo Fantasy Baseball: Runkosarja kestää yleensä noin 23 viikkoa, jonka jälkeen seuraa 1-4 viikon playoff-vaihe.

Huomaa, että nämä ovat vain esimerkkejä ja kauden todellinen kesto riippuu playoff-vaiheeseen päässeiden joukkueiden määrästä.

Playoff-vaihe

Playoff-vaiheen osalta voit määrittää, kuinka moni joukkueista pääsee mukaan. On mahdollista asettaa myös sääli-pleijarit, päästää kaikki joukkueet playoff-kierrokselle, ja jopa lisätä sijoitusottelut playoff-muotoon. Playoff paikkojen määritys on täysin mukautettavissa.

Rosteri

Rosteri, eli joukkueesi pelaajakokoonpano on viimeinen tärkeistä asetuksista, jotka sinun tulee määrittää Yahoo Fantasy -liigaa luodessasi. Liigan jäsenet voivat yhdessä päättää, kuinka monta ketjua, penkkipelaajaa, ja varapelaajaa he haluavat sallia. Suurempi joukkue tarjoaa laajemmat strategiset mahdollisuudet, mutta se myös vaatii enemmän hallintaa ja taktista harkintaa.

NHL-versiossa joukkue voi sisältää korkeintaan 30 pelaajaa. Meidän suosittelema joukkueen koko on 17 pelaajaa. Tämä koko mahdollistaa riittävän syvyyden pelaajavalinnoissa, mutta ei ole niin laaja, että pelaajien hallinta kävisi liian monimutkaiseksi.

Esimerkiksi, tasapainoinen NHL-rosteri voisi olla seuraava: C, C, LW, LW, RW, RW, D, D, D, D, G, G, BN, BN, BN, IR, IR+.

Lyhenteiden ja pelipaikkojen merkitys:

 • C = Keskushyökkääjä
 • LW = Vasen laitahyökkääjä
 • RW = Oikea laitahyökkääjä
 • D = Puolustaja
 • G = Maalivahti
 • BN = Vaihtopelaaja (Pelaaja jonka olet valinnut joukkueeseesi, mutta joka ei ole aktiivisessa kokoonpanossa pelipäivänä, eikä näin ollen kerrytä pisteitä penkillä ollessaan).
 • IR = Loukkaantunut reservi (Voit siirtää tälle paikalle pelaajan, joka on loukkaantunut ja jonka joukkue on merkinnyt IR:ksi (Injured Reserve).
 • IR+ =  Loukkaantunut reservi + (Tähän paikkaan voit siirtää pelaajan, joka on tilapäisesti poissa pelistä, mutta ei täytä IR-merkinnän kriteereitä. Esimerkkeinä: päivittäiset vammat (Day to Day), flunssa, tai henkilökohtaiset syyt, kuten pelaajan lapsen syntymä).

Jos sinulla on pelaaja IR tai IR+ -paikalla, voit tilapäisesti hankkia uuden pelaajan waiver-listalta, mikä kasvattaa joukkueesi kokoa väliaikaisesti. Kun haluat palauttaa IR tai IR+ -pelaajan takaisin aktiiviseen kokoonpanoon, tulee sinun pudottaa yksi pelaaja pois joukkueestasi.

Rosterin koot muissa urheilusarjoissa

 • NFL – Yahoo Fantasy Football: Maksimijoukkueen koko on 30 pelaajaa. Oletusrosteri sisältää 15 pelaajaa, jotka jakautuvat seuraavasti: 1 x QB, 2 x WR, 2 x RB, 1 x TE, 1 x W/R/T, 1 x K, 1 x DEF, ja 6 x BN.
 • NBA – Yahoo Fantasy Basketball: Maksimijoukkueen koko on 20 pelaajaa. Oletusrosteri sisältää 13 pelaajaa, jotka jakautuvat seuraavasti: 1 x PG, 1 x SG, 1 x G, 1 x SF, 1 x PF, 1 x F, 2 x C, 1 x Util, ja 5 x BN.
 • MLB – Yahoo Fantasy Baseball: Maksimijoukkueen koko on 30 pelaajaa. Oletusrosteri sisältää 23 pelaajaa, jotka jakautuvat seuraavasti: 1 x C, 1 x 1B, 1 x 2B, 1 x 3B, 1 x SS, 3 x OF, 2 x Util, 2 x SP, 2 x RP, 4 x P, ja 6 x BN.

Joukkueen kokoaminen – Draft-tilaisuus

Fantasy-kauden kohokohta on kiistatta draft-tilaisuus, jossa pääset astumaan GM:n saappaisiin ja valitsemaan joukkueesi pelaajat.  Draft-tilaisuudessa pelaajat valitaan arvotussa järjestyksessä draft-järjestelmän avulla, joka on tuttu tulokkaiden varaustilaisuuksista. Jos pelaat esimerkiksi 12 pelaajan liigassa ja varausnumerosi on 1. Teet ensimmäisen valinnan, sitten 13:sta, 25:nnen ja niin edelleen.

Draft-tilaisuus on usein sosiaalinen tapahtuma, jossa liigan jäsenet kokoontuvat yhteen nauttimaan jännittävästä tapahtumasta.

Draft-tilaisuuden tulokset määrittävät pitkälti koko kauden kulun – tee onnistuneita valintoja ja nautit koko kauden ajan valintojesi hedelmistä, kun taas huonot valinnat voivat jättää sinut kilpailijoidesi jalkoihin. Tosin, riippumatta liigasi koosta, waiver-listalta on aina mahdollista nostaa hyviä poimintoja kauden aikana ja nostaa voittomahdollisuuksiasi.

Yahoo Fantasy tarjoaa erinomaisen apuvälineen Draft-tilaisuutta varten: se ottaa huomioon liigallesi määritellyt pisteytyssäännöt ja laskee jokaiselle pelaajalle ennustetut pisteet tulevalle kaudelle. Tämä ominaisuus tekee pelaajien valinnasta helpompaa, sillä pelaajat on jo etukäteen järjestetty heidän pisteodotustensa mukaan. Sinun tehtäväsi draftissa on tunnistaa ne pelaajat, joiden uskot suoriutuvan paremmin, kuin heidän ennustetut pisteensä tulevan kauden aikana.

Yahoo Fantasy tarjoaa useita erilaisia draft-tyyppejä, jotka tarjoavat erilaisia tapoja koota joukkueesi. Tässä on yleiskatsaus eri draft-tyypeistä:

Live Standard Draft (Normaali Draft)

Tässä draft-muodossa managerit valitsevat vuorotellen pelaajia, kunnes kaikki joukkueen paikat ovat täytetty. Tämä draft-tyyppi on kaikista yleisin ja myös meidän suosittelema.

Live Salary Cap Draft (Huutokauppa)

Huutokaupassa managerit nimeävät vuorotellen pelaajia, ja kaikki managerit voivat tehdä tarjouksen kyseisestä pelaajasta käyttäen ennalta asetettua budjettia. Korkeimman tarjouksen tehnyt manageri saa kyseisen pelaajan joukkueeseensa. Huutokauppa on tehokas tapa valita pelaajat, mutta se voi olla aikaa vievää ja monimutkaista, varsinkin jos olet uusi Yahoo Fantasy -peleissä.

Autopick Draft (Automaattinen Draft)

Tässä draft-muodossa järjestelmä hoitaa pelaajien valinnan automaattisesti jokaiselle joukkueelle. Valinnat perustuvat joko ennalta määriteltyihin pelaajien sijoituksiin, tai järjestelmän oletussijoituksiin.

Huom: Jos et pääset osallistumaan sovittuun aikaan normaaliin draft-tilaisuuteen, voit aina asettaa itsellesi autopickin puolestasi. (On kuitenkin suositeltavaa käydä ennen draftia merkkaamassa haluttuja pelaajia, joita autopick sitten priorisoi ensisijaisesti).

Offline Draft

Tässä draft-muodossa liigasi suorittaa draftauksen offline-tilassa haluamallaan menetelmällä. Kun draft on suoritettu, liigan komissaari syöttää tulokset järjestelmään jälkikäteen.

Keeper-liigat

Keeper-liigat ovat liigoja, joissa managerit voivat säilyttää tietyn määrän pelaajia joukkueessaan kauden jälkeen. Tämä lisää peliin strategista syvyyttä, sillä sinun on päätettävä ketkä pelaajat haluat säilyttää seuraavalle kaudelle. Huutokaupat ovat yleisiä Keeper-liigoissa, koska ne tarjoavat managerille enemmän hallintaa pelaajavalinnoissa.

Vinkit onnistuneeseen Draftiin

Tee taustatyösi

Draftia edeltävä taustatutkimus on avain menestykseen. Yahoo tarjoaa monipuolisia työkaluja jotka auttavat sinua valmistautumaan draftiin, tai huutokauppaan. Voit hyödyntää esimerkiksi mock draft -tuloksia, pelaajien sijoituksia, ennusteita ja analyysejä.

Draftin alkuvaiheessa kannattaa valita tunnettuja ja luotettavia tähtipelaajia. Yllätysvalintoja ja riskinottoa voi harkita myöhemmin draftin edetessä.

Harjoittele Mock Draftilla

Mock Draft tarjoaa mahdollisuuden harjoitella ja tutustua miten Live Standard, ja Huutokauppa -draftit toimivat. Kun olet kerran kokeillut miten draft toimii ja ymmärrät sen kulun, olet paremmin valmistautunut oikeaan draft-tilaisuuteen.

Valmistaudu draftiin ja merkkaa pelaajat

Suosittelemme että liityt draft-tilaisuuteen hyvissä ajoin, vähintään 10 minuuttia ennen sen alkua, jotta ehdit rauhassa valmistautua. Draft-huone avautuu noin 30 minuuttia ennen tilaisuuden alkua.

Kun odottelet draftin alkua, käy läpi pelaajalista ja merkkaa ne pelaajat, jotka olet skoutannut ja joita olet kiinnostunut draftaamaan. Pelaajien merkkaaminen auttaa sinua pysymään kartalla siitä, ketkä haluamistasi pelaajista ovat vielä saatavilla draftin edetessä.

Merkkaamasi pelaajat muodostavat myös prioriteettilistan, josta autopick-toiminto valitsee pelaajan puolestasi, jos et itse ehdi tehdä valintaa määräajassa. Tämä vähentää kiireen luomaa painetta ja paniikkipäätöksiä, sillä voit luottaa kiireen keskellä siihen, että autopick valitsee seuraavaksi parhaan saatavilla olevan pelaajan listaltasi.

Draftin jälkeen: Mitä seuraavaksi?

Kun draft on viimeistelty, on aika aloittaa kausi ja itse kilpailu alkaa. Seuraa pelaamaasi urheilusarjaa aktiivisesti, ja pysy ajan tasalla joukkueiden, ja pelaajien suorituksista.

Pidä silmällä loukkaantumisraportteja, pelaajasiirtoja ja yllättäviä suorittajia. Älä hätäile, jos tähtipelaajasi eivät heti alussa suoriudu odotusten mukaisesti – kausi on pitkä ja suoritukset vaihtelevat.

Vapaat agentit ja waivers-järjestelmä

Joukkueesi kehittäminen ei pääty draftiin, sillä vapaat agentit eli pelaajat, jotka eivät ole minkään joukkueen omistuksessa, ovat tärkeä osa kautta.

Waivers-järjestelmä on prosessi, jossa voit tehdä tarjouksia vapaista agenteista ja se aktivoituu jokaisen peliviikon jälkeen. Liigasi asetukset määrittävät, mitkä pelaajat menevät waivers-järjestelmän kautta. Yleensä tämä koskee huippupelaajia, tai äskettäin vapautuneita pelaajia.

Waivers-järjestelmässä managerit voivat tehdä tarjouksia vapaista agenteista. Jos useampi manageri on kiinnostunut samasta pelaajasta, pelaaja menee korkeimman prioriteetin omaavalle managerille.  Prioriteetti määräytyy usein draft-järjestyksen mukaan, ja kun manageri onnistuu hankkimaan pelaajan waivers-järjestelmän kautta, hänen prioriteettinsa putoaa alimmaiseksi. 

Waivers-järjestelmän ulkopuolella olevat vapaat agentit ovat vapaasti lisättävissä joukkueeseesi ilman odotusaikaa. Tämä mahdollistaa nopeat reagoinnit esimerkiksi loukkaantumistilanteissa.

Pelaajakaupat

Kauden aikana voit myös ehdottaa pelaajakauppoja muiden managerien kanssa. Tärkeää on tehdä reiluja ja kilpailukykyisiä tarjouksia jotta ne houkuttelevat muita managereita. Älä ole se manageri, joka yrittää jatkuvasti kaupata alemman tason pelaajiaan tähtipelaajiin.

Muista myös, että useimmissa liigoissa on määräaika kaupoille, joten ole tietoinen siitä, milloin on viimeinen mahdollisuus tehdä kauppoja.

Kaikki pelaajakaupat tulee yleensä hyväksyttää joko liigan komissaarin, tai liigan jäsenten äänestyksen kautta. Tällä estetään tilanteet, missä yksi liigan jäsenistä on kauppaamassa  tähtipelaajansa huonompaan pelaajaan toiselle liigan jäsenelle, jos esimerkiksi hänen playoff-paikkansa on päässyt karkaamaan jo käden ulottuvilta.

Pelaajien peluutus

Aivan kuten kaikissa valmentajapeleissä, myös Yahoo Fantasyssa tavoitteenasi on maksimoida pelaajiesi pelimäärät ja pelipisteet. Yahoon fantasyssa tämä ei kuitenkaan tarkoita jatkuvaa pelaajien vaihtelua. Kausi on pitkä, etkä suinkaan halua menettää parhaita pelaajiasi vaihtamalla heitä pois liian hätäisesti, sillä kilpailijasi saattavat napata heidät omiin joukkueisiinsa.

Järkevä strategia on vaihdella muutamia pelaajia viikoittain (joukkueesi vahvuudesta ja vaihtojen määrästä riippuen) tulevien viikkojen pelipäivien maksimoimiseksi. Jos joukkueesi on jo nyt vahva, ei suuria vaihtomääriä välttämättä tarvita. Tärkeintä on säilyttää parhaat huippupelaajat joukkueessasi aina playoff-vaiheeseen saakka, jolloin heidän merkityksensä korostuu entisestään.

Yahoon alusta on myös pelaajien peluutuksen kannalta erinomainen, sillä se tarjoaa mahdollisuuden automatisoida kokoonpanosi koko viikoksi eteenpäin. Tämä tarkoittaa sitä, että alusta valitsee automaattisesti parhaat pelaavat pelaajat aktiiviseen kokoonpanoon. Tämä toiminto on erityisen hyödyllinen jos sinulla ei ole aikaa seurata pelipäiviä ja tehdä vaihtoja päivittäin. Tämän lisäksi se myös rohkaisee pelaajia mukaan liigaan, joilla ei ole aikaa suunnitella vaihtoja pelipäivien mukaan.

NFL:ssä jokaisella joukkueella on vain yksi ottelu viikossa, joten sinun ei tarvitse miettiä pelaajien pelimääriä samalla tavalla kuin kolmessa muussa urheilulajeissa. Lopulta tärkeintä on varmistaa, että parhaat pelaajasi ovat aktiivisessa kokoonpanossa ottelupäivinä.

Yhteenveto

Älä anna monimutkaisten asetusten estää sinua perustamasta omaa liigaasi ystäviesi kanssa, vaikka asetukset saattavatkin tuntua aluksi ylivoimaisilta. Yahoo Fantasy tuo paljon lisäjännitystä eri urheilusarjoihin, ja se tarjoaa runsaasti viihdettä!

Jos olet vielä epävarma kaikista asetuksista, voit pelata ensimmäisen kauden käyttämällä meidän suosittelemiamme asetuksia, joilla on helppo aloittaa Yahoon alustaan tutustuminen.

Ensimmäisen kauden jälkeen olet saanut arvokasta kokemusta liigan toiminnasta, ja olet valmis mukauttamaan asetuksia tarkemmin seuraavalla kaudella, jotta ne vastaavat paremmin liigasi jäsenten toiveita ja strategioita.

Esimerkki asetukset NHL-liigaan:

 • Draft Type: Live Standard Draft
 • Draft Time: Valitse aika, joka sopii kaikille liigan jäsenille
 • Max Teams: Suositeltu määrä on 8-14
 • Scoring Type: Head-to-Head One Win
 • Max Moves: 50
 • Max Trades: No maximum
 • Trade Reject Time: 2
 • Trade End Date: Week 20
 • Waiver Time: 1 days
 • Waiver Type: Continual rolling list
 • Trade Review: Commissioner
 • Post Draft Players: Follow Waiver Rules
 • Max Acquisitions per Week: 4
 • Min Games Played (on goaltender): 3
 • Weekly Deadline: Weekly on Monday
 • Start Scoring on: Week 1
 • Playoffs: Week 23, 24 and 25 (6-8 teams)
 • Divisions: No (1 division)
 • Playoff Seeding Options: League table winners awarded top playoff seeds
 • Roster Positions: C, C, LW, LW, RW, RW, D, D, D, D, G, G, BN, BN, BN, IR, IR+
 • Forwards/Defensemen Stat Categories: Goals (G), Assists (A), Plus/Minus (+/-), Penalty Minutes (PIM), Powerplay Points (PPP), Game-Winning Goals (GWG), Shots on Goal (SOG), Faceoffs Won (FW), Hits (HIT), Blocks (BLK)
 • Goaltenders Stat Categories: Wins (W), Saves (SV), Save Percentage (SV%), Shutouts (SHO)

Jaa vihjeet myös kaverille!

ScarabetVedonlyöntibonus100% bonus 100€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS
VivatBet logoVedonlyöntibonus150% bonus 200€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS
Nords Casino logoVedonlyöntibonus100% bonus 100€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS
maxxwin logoVedonlyöntibonus100% bonus 150€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS

Novibet logoVedonlyöntibonus100% bonus 100€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS
Betinia logoVedonlyöntibonus100% bonus 200€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS
Light casino logoVedonlyöntibonus100% bonus 200€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS