Hockey GM: Miten pelaajavalinnat eroavat liigapörssistä?

Hockey GM NHL-valmentajapeli
Tiedätkö jo, miten pelaajavalinnat eroavat Hockey GM:ssä ja Liigapörssissä? Kämme tässä oppaassa läpi kuinka Liigan ja NHL:n erot vaikuttavat joukkueesi rakentamiseen.

Oletko Liigapörssin vannoutunut fani, Hockey GM:n innokas pelaaja, vai pelaatko kenties molempia pelejä?

Tiedätkö jo, miten näiden kahden suositun valmentajapelin säännöt ja pisteytyssysteemit eroavat toisistaan, ja miten nämä erot vaikuttavat pelaajavalintoihin?

Pureudumme tässä oppaassa näiden kahden valmentajapelin eroihin ja käymme läpi, miten ne vaikuttavat joukkueesi rakentamiseen.

Jos kumpikaan peli ei ole sinulle vielä entuudestaan tuttu, suosittelemme aloittamaan lukemalla aiemmin julkaisemamme oppaan Liigapörssistä. Se antaa sinulle vankan pohjan molempien pelien keskeisistä strategioista.

Hockey GM: Miten pisteytys eroaa liigapörssistä?

Liigapörssin ja Hockey GM:n toimintaperiaate on käytännössä sama, toisessa pelataan vain kotimaista Liigaa, ja toisessa Pohjois-Amerikan NHL:ää. Molemmissa pelissä rakennetaan kuusihenkinen joukkue 2 miljoonan euron budjetilla ja kaudet on pilkottu useisiin eri pelijaksoihin.

Vaikka Liiga ja NHL poikkeavat huomattavasti toisistaan sekä pelitason että pelityylin osalta, Liigapörssin ja Hockey GM:n pisteytyssysteemeissä on yllättävän vähän eroja. Pelitapahtumien väliset erot kuitenkin vaikuttavat merkittävästi siihen, kuinka pisteitä kertyy kummassakin pelissä eri pelijaksojen aikana.

Erot pelitapahtumissa

NHL:ssä pelin tempo on huomattavasti nopeampi, mikä johtaa suurempaan määrään maaleja, laukauksia ja taklauksia. Tämä korkeampi intensiteetti ja fyysisyys näkyy myös useampana rangaistuksena, kuten viiden minuutin tappelujäähyinä.

Liigassa sen sijaan peli on hitaampaa, kun on paljon viivelähtöjä ja hyökkääjien taso on matalampi. Tämä antaa puolustavalle joukkueelle enemmän aikaa ryhmittää puolustuksensa, mikä puolestaan osaltaan vähentää maaliodottamaa. Liigassa myös rangaistukset ovat harvemmin fyysisiä, ja peli keskittyy enemmän taktiseen osaamiseen.

Erot pisteytyksissä

Pisteytyksissä on hyvin vähän eroa Liigapörssin ja Hockey GM:n välillä. Maalivahtien pisteytyksissä ei ole lainkaan eroa, ja hyökkääjän ja puolustajien pisteytyksissä ero löytyy vain muutamasta kenttäpelaajan erillisestä tilastosta. (Kaudella 2023-24 tuli uusi pistemuutos, joka nostaa HGM-hyökkääjän maalista saatavat pisteet seitsemään, vanhan 6 pisteen sijaan).

Alla on listattu molempien pelien pisteytyksen eriävät tilastot tarkemmin, jotta voimme tarkastella kuinka nämä marginaaliset erot vaikuttavat pelaajavalintoihin.

Yhteiset pistekategoriat Liigapörssissä ja Hockey GM:ssä

Pistekategoriat ilman maalivahtien pisteitä, sillä ne ovat täysin samat molemmissa peleissä.*

TapahtumaMaalivahtiPuolustajaHyökkääjä
Voitto4
Tappio-2
Tasapeli / Tappio jatkoajalla1
Maali2597
Syöttö1064
Voittomaali22
Alivoimamaali44
Alivoimasyöttö22
Jatkoaikamaali33
Nollapeli1200
Plusmiinus+3 / -2+3 / -2
Tähdet1p / tähti1p / tähti1p / tähti
2 min jäähy-111
10 min jäähy-5-5-5
Pelirangaistus-8-8-8
Kapteenin kerroin1,31,31,3

Liigapörssille erityiset pistekategoriat

Liigapörssissä on kolme erityistä pistekategoriaa, jotka ovat merkityksellisiä vain puolustajille ja hyökkääjille. Maalivahdit voidaan jättää tässä yhteydessä huomiotta, sillä he eivät ole näitä lisäpisteitä keräämässä.

TapahtumaMaalivahtiPuolustajaHyökkääjä
Tasoitusmaali011
Ottelun kovin laukoja222
Eniten luistellut pelaaja222
Nopein luistelija222

Nämä lisäpisteet menevät aika lailla tasan puolustajien ja hyökkääjien kesken. Puolustajat kellottavat eniten peliaikaa, joten joku puolustajista voittaa useimmiten eniten luistelleen pelaajan lisäpisteet. Hyökkääjät taasen ovat yleensä niitä rivakampia, joten joku heistä yleensä ansaitsee nopeimman luistelijan lisäpisteet.

Kovimmat laukojat tulevat yleensä puolustuksesta, mutta on myös kovan laukauksen omaavia hyökkääjiä. Kovimman laukauksen tuomat lisäpisteet menevät siis noin puoliksi, pienellä painotuksella puolustajiin.

Hockey GM:lle erityiset pistekategoriat

Hockey GM:lle erityiset pistekategoriat tuovat oman lisämausteensa pelaajavalintoihin.

TapahtumaMaalivahtiPuolustajaHyökkääjä
5 min tappelujäähy222
Muu 5 min jäähy-3-3-3
Ottelurangaistus-10-10-10

Viiden minuutin tappelujäähyt palkitsevat pelaajia, jotka ovat tunnettuja fyysisestä pelityylistään. Tämä hieman nostaa näiden pelaajien arvoa, sillä he voivat tuottaa lisäpisteitä fyysisyydellään.

Mutta tässä mennään kuitenkin aika rajoilla. Vaikka muut 5 minuutin jäähyt on Hockey GM:ssä merkattu -3 pisteellä, verrattuna Liigapörssin -5 pisteeseen, NHL:ssä nämä suuret jäähyt johtavat käytännössä aina joko ottelu- tai pelirangaistukseen. Tämä tarkoittaa, että Ryan Reavesin ja Nicolas Deslauriersin kaltaiset pelaajat jotka ovat alttiita saamaan suuria jäähyjä, ovat pitkässä juoksussa enemmänkin riski joukkueellesi. Jos pelaajalle lankeaa pelirangaistuksen lisäksi vielä ottelurangaistus, tulevat suurimmat sikailijat kalliimmiksi Hockey GM:ssä kuin Liigapörssissä.

Vaikka fyysiset pelaajat voivat tuoda joukkueeseesi lyhytaikaisia etuja, he eivät välttämättä ole pitkäaikainen ratkaisu pistesaldosi kasvattamiseen. Joten, vaikka UFC-tyylinen joukkue saattaa kuulostaa hauskalta ja houkuttelevalta, se ei ole kestävä strategia Hockey GM:ssä.

Miten pisteytysten ja pelitapahtumien erot vaikuttavat pelaajavalintoihin?

Hyökkääjien valinta

NHL:ssä maalitilastot ovat aivan omaa luokkaansa verrattuna Liigaan, ja se heijastuu vahvasti pelaajavalintoihin. NHL:n kovimpien hyökkääjien arvo on kaudella 2023-24 noussut entisestään, koska hyökkääjien maaleista kilahtavat pisteet on nyt samassa linjassa Liigapörssin kanssa. Tämä muutos tekee NHL:n pistetykeistä entistä arvokkaampia valintoja verrattuna edellisiin kausiin.

Maalien lisäksi toinen merkittävä ero pelaajavalinnoissa liittyy syöttöpisteen samanarvoisuuteen. Hockey GM:ssä ei ole syytä vältellä niin sanottuja syöttökoneita tai pelinrakentajia. Päinvastoin, nämä pelaajat ovat suhteessa arvokkaampia lisäyksiä joukkueeseesi Hockey GM:ssä kuin Liigapörssissä. Heidän kykynsä luoda maalipaikkoja yhdistettynä korkeampaan maaliodottamaan johtaa suurempaan pistekertymään pitkin kautta.

Puolustajien valinta

Puolustajat saavat sekä Liigapörssissä että Hockey GM:ssä saman verran pisteitä, mutta NHL:ssä hyökkäysroolissa toimivat puolustajat ovat huomattavasti yleisempiä kuin Liigassa. Erik Karlssonin, Roman Josin ja Cale Makarin kaltaiset tähtipelaajat pelaavat lähes neljännen hyökkääjän roolissa, keräten siten huomattavasti enemmän pisteitä kuin Liigan puolustajat.

Tilastot puhuvat puolestaan:

  • NHL kauden 22-23 Top-10 puolustajan pistekeskiarvo 0,96 pts/peli (748 pts/778 peliä).
  • Liiga kauden 22-23 Top-10 puolustajan pistekeskiarvo 0,68 pts/peli (368 pts / 540 peliä).

Ero on siis merkittävä, joten Hockey GM:ssä onkin järkevää panostaa hyökkäyspainotteisiin puolustajiin, jotka tuottavat lähes saman pistekeskiarvon kuin parhaat hyökkääjät.

Vastapainoina sitten näiden hyökkäävien puolustajien rinnalla on yleensä nopeajalkaisia luistelijoita, jotka joutuvat pelaamaan alempaa ja paikkaamaan hyökkäykseen noussutta puolustajaa. Heidän arvonsa on siten alhaisempi, ja heitä kannattaa yleensä välttää joukkueessa.

Liigapörssissä toki palkitaan eniten luistellut pelaaja ja kovimman laukauksen tehnyt pelaaja ylimääräisillä pisteillä, ja nämä pisteet yleensä menevät puolustajille. Nämä lisäpisteet eivät kuitenkaan ole niin merkittävä tekijä, että se nostaisi Liigapörssi-puolustajien arvon yli NHL:n tehopisteitä nakuttavien puolustajien.

Maalivahtien valinta

Maalivahdin valinta on yksi vaikeimmista osa-alueista sekä Liigapörssissä, että Hockey GM:ssä. Koska pisteytysjärjestelmät ovat identtiset molemmissa peleissä, mutta pelitapahtumissa on eroa, vaikuttaa tämä myös maalivahdin valintaan näiden kahden pelin välillä.

Liigapörssi: Voittojen ja nollapelien merkitys

Liigassa nollapelit ovat tilastollisesti todennäköisempiä kuin NHL:ssä, koska maaliodottama on huomattavasti pienempi kuin NHL:ssä. Jos pelaat Liigapörssiä, kannattaa ottaa huomioon maalivahdit, jotka ovat osa tiiviistä puolustusjärjestelmää ja joilla on vahva historiallinen tausta nollapeleistä.

Hockey GM: Torjuntojen rooli

Hockey GM:ssä nollapelit ovat harvinaisempia, ja maalivahdin pisteet kertyvät pääasiassa torjunnoista. Tämä tasoittaa häviävän joukkueen maalivahdin saamia pisteitä ja tekee sarjan alemman kastin joukkueiden maalivahdeista houkuttelevia valintoja, erityisesti jos he onnistuvat pitämään päästettyjen maalien määrän alhaisena.

Maalivahtien peluutus

On syytä ottaa myös huomioon, että NHL:ssä pelataan useammin peräkkäisinä päivinä kuin Liigassa. Tämä ottelutiheys johtaa siihen, että NHL-joukkueet kierrättävät maalivahtejaan huomattavasti enemmän verrattuna Liigaan. Tämä seikka on tärkeä ottaa huomioon maalivahtivalintoja tehdessä, erityisesti Hockey GM:ssä.


Liigapörssissä on tärkeämpää keskittyä voittaviin maalivahteihin, sillä torjuntoja on yleensä vähemmän. Hockey GM:ssä voit ottaa enemmän riskejä ja valita maalivahdin, joka torjuu paljon, vaikka joukkue ei välttämättä voittaisikaan.


Ero pelaajahinnoissa ja joukkueen arvon nousussa

Pelaajahintojen muutoksissa ei ole eroa Liigapörssin ja Hockey GM:n välillä. Vaikka hinnat nousevat sekä pelaajien suoritusten, että ostojen perusteella, suoritukset ovat näistä kahdesta huomattavasti merkittävämpi tekijä.

Pelaajahintojen nousu pelisuoritusten mukaan

Hockey GM:ssä pelaajien hinnat kipuavat yleensä nopeammin päivittäin, sillä peleissä nähdään useammin yksittäisten pelaajien tekemiä hirmutehoja. Tämä, yhdistettynä NHL:n tiheään otteluohjelmaan jossa välipäiviä on harvassa, mahdollistaa sen, että taktisesti oikein ajoitetut pelaajavaihdot voivat tuottaa HGM-valmentajalle huomattavasti arvokkaamman joukkueen jakson loppupuolella.

Valmentajamäärät ja markkinadynamiikka

Vaikka Liigapörssissä on yleensä enemmän valmentajia kuin Hockey GM:ssä, ero ei ole merkittävä. Esimerkiksi Liigapörssin pudotuspelijaksolla kaudella 2022-23 oli yhteensä 12 605 joukkuetta, kun taas Hockey GM:ssä oli 11 371 joukkuetta. Eroa oli vain 1 234 joukkueen verran.

Myyntien ja ostojen vaikutus hintoihin

Molemmissa peleissä pelaajahinnat voivat muuttua enintään 10 000 euroa kerrallaan, mikä vastaa 10 Liigapörssi- tai Hockey GM-pistettä. Koska tämä pistemäärä on lähellä molempien pelien parhaiden pelaajien keskiarvoa (10-12 LPP/HGMP), voidaan todeta, että pelaajamäärillä ei ole niin suurta merkitystä hintojen nousussa kuin pelaajien omilla suorituksilla.

Pelipäivät ja työkalut pelaajavaihtojen suunnitteluun

NHL:ssä joukkueet saattavat pelata usein perättäisinä päivinä, mikä tekee pelaajavaihtojen suunnittelusta entistä tärkeämpää. Tämän vuoksi olemme luoneet hyödyllisen NHL pelipäiväkalenteri -työkalun, joka kokoaa yhteen kaikki Hockey GM pelipäivät. Työkalu auttaa sinua optimoimaan pelaajavaihtosi ja tekemään täten parempia valintoja.

Jos olet Liigapörssi-pelaaja, voit hyödyntää vastaavaa Liigapörssi pelipäiväkalenteria, joka on suunniteltu erityisesti Liigapörssin tarpeisiin.

Jaa vihjeet myös kaverille!

EpicbetVedonlyöntibonus100% bonus 200€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS
WinnerzVedonlyöntibonus100% bonus 200€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS
CampobetVedonlyöntibonus100% bonus 200€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS

VivatBet logoVedonlyöntibonus20€ riskitön vetoNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS
ScibetVedonlyöntibonus100% bonus 100€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS
Betinia logoVedonlyöntibonus100% bonus 200€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS