Futispörssi: Strategiaopas jalkapallon arvokisoihin

Futispörssi vinkit
Mitä Futispörssissä pitää ottaa huomioon? Käymme tässä oppaassa läpi Futispörssin salat, jotka auttavat sinua menestymään jalkapallon arvokisojen valmentajapelissä.

Futispörssi on IS:n tarjoama jalkapallon valmentajapeli, joka jää suosioltaan jälkeen verrattuna muihin pörssipeleihin, mutta tämä ei suinkaan vähennä sen tuomaa viihdearvoa jalkapallon ystäville arvokisojen aikana.

Jalkapallon arvokisojen aikaan pelattavassa valmentajapelissä kokoamme 11 pelaajan joukkueen 3 800 000€ budjetilla.

Futispörssi-joukkuetta voi peluuttaa erilaisilla ryhmityksillä, ja turnausmuotoisessa valmentajapelissä tulevat myös pudotuspelit mukaan sekoittamaan kotivalmentajien vaihtopulmia. Strategisesta ajattelusta on siis etua, joten käydään läpi mitä kaikkea Futispörssissä kannattaa ottaa huomioon.

Mitä Futispörssissä kannattaa ottaa huomioon?

Käymme ensin läpi Futispörssin pisteytyksen ja miten se vaikuttaa pelaajavalintoihin. Tämän jälkeen tutustumme tarkemmin Futispörssin kiperimpiin kysymyksiin.

Futispörssin pisteet

TilastoMvPuolust.Keskik.Hyökk.
Pelannut ottelussa1111
Voitto3210
Häviö-2-1-10
Tasapeli1100
Maali9754
Syöttö 6432
Voittomaali2222
Tasoitusmaali 1111
Päästetyt maalit per maali-1PP*00
Oma maali-1-1-1-1
Epäonnistunut rangaistuspotku-2-2-2-2
Torjuttu rangaistuspotku4000
Keltainen kortti-1-1-1-1
Punainen kortti-4-4-4-4
Pelannut vähintään 60 minuuttia ottelussa1111
Ei päästettyjä maaleja (väh. 60 min. kentällä)3210
Kapteenin kerroin 1,31,31,31,3

Muut tilastopisteet per pelaaja

Pelaajan laukauksetPisteet
1-21
3-42
5-63
7-84
9-5
Maalivahdin torjunnatPisteet
1-21
3-42
5-63
7-84
jne. 
Puolustajan päästetyt maalitPisteet
1-2-1
3-4-2
5-6-3
7-8-4
jne. 

Miten Futispörssin pisteytys vaikuttaa pelaajavalintoihin

Älä panosta liikaa nollapelin pisteisiin

Puolustajat ja keskikenttäpelaajat saavat armottoman vähän pisteitä nollapelistä (puolustajat 2 pistettä, keskikenttäpelaajat 1 piste).

Puolustuspainotteisten pelaajien sijaan, on fiksumpaa käyttää budjettia mieluummin pelaajiin, joilla on potentiaalia hyökkäyspäässä. Puolustuspainotteiset pelaajat ottavat muutenkin yleisesti eniten keltaisia kortteja, joten riski miinuspisteisiin kasvaa näiden pelaajien kohdalla.

Vältä puolustavia keskikenttäpelaajia

Puolustavien keskikenttäpelaajien hinnat voivat olla houkuttelevia, mutta eivät ole arvoltaan kovin hyviä valintoja, koska ovat harvemmin mukana maalinteossa.

Suosi ennemminkin hyökkäyspotentiaalisia wing-backeja (esim. Portugalin Joao Cancelo), jotka lähettävät paljon keskityksiä boksiin, tai pitkiä puolustajia, jotka nousevat kulmatilanteissa maalille (esim. Hollannin Virgil van Dijk).

Minkä maan pelaajia kannattaa valita?

Haluamme tietysti valita tähtipelaajia huippujoukkueista, sillä nämä joukkueet etenevät todennäköisimmin jatkoon ja tekevät turnauksessa eniten maaleja.

Koska budjetti ei kuitenkaan riitä pelkästään tähtipelaajiin, meidän on otettava joukkueeseemme myös edullisia pelaajia. Näissä valinnoissa kohdistamme huomiomme mieluummin hyökkäyspotentiaalisiin pelaajiin huonommista joukkueista, kuin puolustuspainotteisiin pelaajiin kärkijoukkueista.

Hyvä strategia halpojen pelaajien löytämiseen on käydä lohkot läpi ja arvioida, mikä niistä on heikkolaatuisin ja tasaisin. Tämä mahdollistaa paremmat mahdollisuudet pelaajan jatkoon pääsylle ja pisteiden tekoon lohko-otteluissa. Otetaan esimerkkinä seuraavat EURO 2024 lohkot:

  • Lohko A (Saksa, Unkari, Sveitsi ja Skotlanti)
  • Lohko E (Belgia, Ukraina, Romania ja Slovakia)
  • Lohko F (Portugali, Turkki, Tshekki ja Georgia)

Näissä lohkoissa on paperilla selkeät lohkoykköset, minkä jälkeen on paljon tasaisempaa. Tee oma arviosi lohkoista ja valitse pelaajia niistä joukkueista, joiden arvelet selviytyvän jatkoon lohkokakkosina tai parhaimpina lohkokolmosina.

Millä ryhmityksellä kannattaa pelata?

Futispörssin mahdolliset ryhmitykset ovat seuraavat:

  • 1 maalivahti
  • 3–5 puolustajaa
  • 3–5 keskikenttäpelaajaa
  • 1–3 hyökkääjää

Kokoamme näistä positioista 11 pelaajan joukkueen, jotka muodostavat jalkapallossa yleisesti käytettyjä ryhmityksiä, kuten 4-4-2, 4-3-3, 4-5-1, 3-5-2, 3-4-3, 5-3-2 tai 5-4-1.

Tiesitkö tätä? -kuvake

Ensimmäinen kysymys uusilta Futispörssi-valmentajilta kuuluukin, millä ryhmityksellä kannattaa pelata?

Ideaalitilanteessa panostaisimme hyökkäävään joukkueeseen, joka sisältäisi vain kolme puolustajaa ja seitsemän hyökkäyspään pelaajaa (joko neljä keskikenttäpelaajaa ja kolme hyökkääjää tai viisi keskikenttäpelaajaa ja kaksi hyökkääjää).

Tämä olisi ideaaliryhmitys Futispörssin pisteisiin suhteutettuna, mutta käytännössä se ei onnistu pelaajien hinnoittelujen takia.

Keskikenttämiehet ja hyökkääjät ovat suhteessa paljon kalliimpia kuin puolustajat, joten meidän on pakko harkita 4-4-3 ja 4-5-2 ryhmityksiä joukkueen tasapainottamiseksi.

Joukkueesi ryhmityksellä ei ole niin suurta merkitystä verrattuna siihen, että onnistuisit löytämään sopivammat pelaajat budjetin sisälle. Älä siis lähde turhaan yrittämään 3-4-3 tai 3-5-2 ryhmityksiä, jos se tarkoittaa että puolet joukkueestasi sisältää puolustavia keskikenttäpelaajia.

Valitse hyökkäyspotentiaalisia puolustajia

Puolustuksesta voi löytää yllättävän korkealla pelaavia puolustajia, tai jopa puolustajia, jotka tekevät useammin nousuja, kuin puolustavat keskikenttäpelaajat.

Nämä puolustajat ovat yleensä hyvin samankaltaisesti hinnoiteltuja kuin puolustavat keskikenttäpelaajat, mutta ovat Futispörssissä paljon arvokkaampia pelaajia, kun he saavat maaleista ja syötöistä enemmän pisteitä, kuin myös mahdollisesta nollapelistä.

Esimerkkinä mainittakoon Englannin keskikenttäpelaaja Declan Rice (345 000€) ja Tanskan puolustaja Joakim Maehle (345 000€).

Declanin kausi Arsenalissa oli mahtava seitsemän maalin myötä, mutta Englannin maajoukkueessa hänen roolinsa on paljon puolustavampi, mikä rajoittaa hänen maalintekomahdollisuuksiaan. Sen sijaan full-backina pelaava Joakim Mahle on väkevien nousujen ja maalien johdosta noussut yhdeksi fantasiapelaajien suosikkipelaajista.

Joakim Mahle on iskenyt 11 maalia 45 pelissään Tanskan paidassa, kun taas Declan Rice on onnistunut vain kolmesti 50 Englannin ottelussa.

Toisena pointtina on myös ne puolustajat, jotka on merkitty väärälle pelipaikalle. Näistä hyvänä esimerkkinä löytyy Hollannin Jeremie Frimpong (350 000€), joka on pelipaikaltaan oikea laitapuolustaja, mutta on pelannut sekä Hollannin maajoukkueessa, että Bayer Leverkusenissa täysin hyökkäävässä roolissa.

Puolustus korostuu pudotuspeleissä

On hyvä myös mainita, että kun turnaus on etenemässä pudotuspeleihin, alkaa puolustavien pelaajien pisteet korostua, kun kuolemanotteluissa peli tarkentuu ja turnauksen heittopussit ovat jo ulkona.

Ei ole yhtään huono strategia aloittaa kolmella puolustajalla, jos vain onnistut löytämään pelipaikoille hyviä pelaajia, ja muuttaa ryhmitys neljän tai viiden puolustajan linjaan, kun pudotuspelit alkavat.

Milloin ja mihin pelaajiin kannattaa käyttää vaihtoja?

Kuten aina pörssipeleissä, suunnittelemme pelaajavaihdot mahdollisimman pitkälle etukäteen. Tavoitteenamme on maksimoida pelaajien pelipäivät ja kohdistaa vaihtomme suotuisiin otteluihin.

Vaihtojen suunnittelun avuksi kannattaa hyödyntää meidän Futispörssi pelipäiväkalenteria, josta näet kätevästi joukkueiden pelipäivät ja vastustajien vaikeusasteet.

Pelaajavaihtoihin koskee pari pääsääntöä. Mikäli pelaaja pelaa, älä vaihda häntä pois. Eli jos olet menettämässä vaihtosi takia pelaajiltasi yhden pelatun pelin, on se harvemmin järkevä ratkaisu, vaikka kuinka suotuisa yksittäinen ottelu olisikaan edessä.

Toisena sääntönä on se, että pelaajavaihdot kannattaa vaihtaa kalliimpiin mahdollisiin pelaajiin, jotta peluutat budjettia mahdollisimman paljon. Emme halua vain maksimoida pelipäivien määrää, vaan yritämme peluuttaa mahdollisimman kallista joukkuetta koko turnauksen läpi.

Pyri pelaajavaihdoilla siihen, että saat joukkueellesi mahdollisimman paljon pelejä ja että peluutat budjettia maksimaalisesti.

Keskitä vaihdot maalintekijöihin ja säilytä puolustus vakiona

Yleisesti vaihtoja kannattaa käyttää hyökkäysvoimaisiin pelaajiin, ja pitää puolustajia joukkueessasi pitempään. Näin maksimoit Futispörssi-pisteesi, kun voit targetoida yksittäisiä suotuisia pelejä maalitykeillä.

Kun lohkovaihe lähestyy loppuaan tarkkaile joukkueita, jotka ovat matkalla jatkoon. Tässä vaiheessa suuntaa vaihdot niihin joukkueisiin, joiden pudotuspelikaavio vaikuttaa helpommalta, vähentäen näin pudotuspelivaiheen riskejä.

Pidä myös mielessäsi, että jos lohkovoitto on jo varmistunut, joukkueet voivat lepuuttaa avainpelaajiaan viimeisessä ottelussa.

Puolustajat ja maalivahti kannattaa valita hyvistä joukkueista

Puolustajat ja maalivahti kannattaa yleensä valita kärkijoukkueista. Näihin pelaajiin emme muutenkaan käytä paljon vaihtoja, joten todennäköisesti pystymme rullaamaan samoilla pelaajilla vielä pudotuspelien alkaessa.

Halvempia pelaajia etsiessämme haluamme tehdä löytöjä huonompien joukkueiden keskikentältä ja hyökkäyksestä. Harvemmin mikään joukkue jää jalkapallon arvokisoissa täysin ilman tehtyjä maaleja, ja usein näiden pienempien jalkapallomaiden joukossa on muutama hyvä tähtipelaaja, jotka onnistuvat tekemään joukkueen pari ainokaista turnausmaalia. Skouttaa siis sinun mielestäsi kisojen potentiaaliset yllättäjät, ja ole valmis ottamaa riski heidän hyökkäävien pelaajien puolesta.

Varmista, että peluutat vähintään yhtä pelaajaa jokaisena pelipäivänä

Kapteenin kerroin on tärkeä, joten varmista, että peluutat vähintään yhtä pelaajaa jokaisena pelipäivänä.

Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että sinun tulisi omistaa yksi pelaaja jokaisesta lohkosta, sillä EM-kisoissa pelataan yleisesti yhden lohkon otteluita per pelipäivä, muutamia satunnaisia pelejä lukuun ottamatta.

Jaa vihjeet myös kaverille!

ScarabetVedonlyöntibonus100% bonus 100€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS
VivatBet logoVedonlyöntibonus150% bonus 200€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS
Nords Casino logoVedonlyöntibonus100% bonus 100€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS
maxxwin logoVedonlyöntibonus100% bonus 150€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS

Novibet logoVedonlyöntibonus100% bonus 100€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS
Betinia logoVedonlyöntibonus100% bonus 200€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS
Light casino logoVedonlyöntibonus100% bonus 200€ astiNäytä lisätiedotLUNASTA BONUS